Slobodní otroci konzumu

Lenka Nalevanková
Lenka Nalevanková
Mladí sa opäť, popri porne, napoja na pár minút aj na učiteľov, kým ich OP rodičia budú v extáze brázdiť obchody.
Mladí sa opäť, popri porne, napoja na pár minút aj na učiteľov, kým ich OP rodičia budú v extáze brázdiť obchody.
Lenka Nalevanková

Lenka Nalevanková

Slobodní otroci konzumu

Za najväčšiu slobodu sa v našej spoločnosti momentálne považuje môcť ísť do obchodu. Výdobytkom slobody pre očkovaných je možnosť tráviť čas v obchodoch. Motiváciu pre očkovanie politici našli v slobode nakupovať. Na úkor osobných stretnutí s blízkymi ľuďmi doma. Nakupovanie vymenili za učenie sa detí v škole. Čo tak presunúť stretnutia s rodinou a učenie do obchodov, hotelov, či na lyžiarske svahy? Škoda, že sa do obchodov nedá presunúť aj pobyt v prírode.

Relatívne mladí a tri krát zaočkovaní šesťdesiatnici sa (predbežne) nebudú môcť stretnúť doma so svojimi dvakrát zaočkovanými, prekonanými deťmi a vnúčatami. Ani sa ísť prejsť spolu do lesa, lebo každý z nich býva v inom okrese. Ale môžu ísť do hotela s cudzími ľuďmi v odľahlom kraji.

Vakcínu považujem za zázrak a myslím, že mi zachránila život. Kým som nebola zaočkovaná bála som sa ťažkého priebehu, hospitalizácie a ventilácie. Po očkovaní, i keď s istými nepríjemnými účinkami, ako boli závraty, sa mi uľavilo. Prestala som sa nezdravo báť. Začali sme takmer normálne žiť. Stretávať sa s ľuďmi. Chodiť kam sme chceli. Keď sa počas tohtoročného novembra premorovala škola, naše deti a s nimi aj my, ďakovala som za vakcínu. Priebeh u nás všetkých bol pohodový, s bonusom straty čuchu.

Väčšina mojich priateľov a známych sa rozhodla nedať zaočkovať. Kovid nepovažujú za ohrozenie svojho života. Zdravotná sestra pracujúca na kovidovom oddelení. Priateľka, učiteľka, ktorá kovid prekonala pred rokom so stredne ťažkým priebehom. Mamička na materskej, ktorá „nikam nechodí“. Alternatívne, zdravo či permakultúrne žijúce osoby.  Nábožensky založení ľudia. Špičkový vedec, jeho manželka, lekárka. Chlap odchádzajúci za väčšími zárobkami do zahraničia. Učitelia.

Až na jednu kamarátku nikto z nich nie je antivaxer. Sú to ľudia, ktorých mám rada. A myslím, že je to vzájomné. Nikto z nich nie je dozolát. Nikto z nich nie je nezodpovedný. Nikto z nich nie je hlúpy. Sú to láskaví, dobroprajní, obetaví, múdri, inteligentní ľudia.

Jedna osobná skúsenosť. Po veľmi dlhom čase, ako to už v kovide býva, sme sa stretli. Chceli sme ísť na kávu. Bolo to vtedy, keď sa začalo triedenie ľudí na očkovaných, OTP a základ. Frustrované sme chodili v Košiciach z podniku do podniku, pretože nás odvšadiaľ posielali preč. Nikto okrem mňa nemal „legitimáciu“, okrem toho považujem za nedôstojné „ukazovať“ covid pas. Ani neviem či mi bolo ľúto viac nás alebo tie čašníčky, z ktorých sa nedobrovoľne stali policajtky. Nikto z nás už v Košiciach nebýva a na stretnutie sme cestovali. Nevymetáme bežne bary a neboli sme na to “OTP“ pripravené.

Často rozmýšľam či sa medzi odborníkmi prijímajúcimi celospoločenské opatrenia nachádzajú aj psychológovia či sociológovia. Všetko to vydieranie, všetok ten nátlak. Načo je to dobré? Ak je kovid takou katastrofou, že paralyzuje všetky oblasti normálneho života, tak treba definovať a povinne očkovať ohrozené skupiny. S primeraným odškodnením jednotlivcov za prípadné nežiaduce účinky. To je čisté riešenie. Súhlasím aj s 300 a 200 eurami pre ľudí nad 60 rokov. Na rozdiel od poukážok. Poukážky na služby, ktoré bežní slovenskí dôchodcovia nevyužívajú by bolo očkovacie fiasko. Je záhada prečo zdravotné poisťovne nedostali príkaz zapojiť sa do očkovacej kampane, podobne ako neaktívni, nemotivovaní, obvodní lekári.

Vydieranie a nátlak sú ponižujúce. Je nepredstaviteľné, aby na takých princípoch aké sa teraz uplatňujú na motiváciu očkovania v spoločnosti mohli fungovať zdravé rodiny, zdravé komunity, zdravé spoločenstvá. Čím väčší nátlak, tým väčší odpor a po prípadnom zlomení nenávisť či zúfalstvo.

Náboženská sloboda a s tým súvisiace verejné prejavy kultu sú garantované všetkým, bez ohľadu na rasu, pohlavie či očkovanie. Obmedzené môže byť náboženské právo verejne sláviť chorým, nie neočkovaným. Aj očkovaní šíria kovid, preto by sa všetci, ak je to vzhľadom na ochranu životov, zdravia a zdravotníctva potrebné mali pred zhromaždením otestovať. Nie je pravda, že v chrámoch sa kovid nešíri. Závisí to aj od toho ako sa v kostoloch dodržiavajú opatrenia (respirátor, odstup, dezinfekcia).

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.