Kto nakazil Miloša Zemana koronavírusom?

NETKY.SK • 26 November 2021, 06:07 • 2 min
Kto nakazil Miloša Zemana koronavírusom?

PRAHA - Prezident je v súčasnosti v nemocnici. Ako uviedla jej hovorkyňa Jitka Zinkeová, politikovi podali monoklonálne protilátky a zostane tam na pozorovaní. Zatiaľ nie je známe, kedy ho prepustia.

slovakia

left justify in out

Českého prezidenta Miloša Zemana údajne nakazila koronavírusom zamestnankyňa prezidentskej kancelárie, ktorá s ním bola v kontakte. V rozhovore pre spravodajský server iDNES.cz to uviedol Boris Šťastný, exposlanec a riaditeľ spoločnosti Senior Home Group, ktorá prevzala zdravotnú starostlivosť o Zemana. Šťastný priblížil, že Senior Home Group, ktorá je súčasťou skupiny Penta Hospitals, testovala v prezidentskom sídle v Lánoch všetky osoby, ktoré s ním mali prísť do styku po jeho návrate z nemocnice. Išlo podľa jeho slov o citlivejší antigénový test, ktorý sa vykonáva tzv. semikvantitatívnym odberom.

 

img

 

Na základe testu zachytili pozitivitu u jednej z pracovníčok prezidentskej kancelárie, ktorá bola so Zemanom v kontakte už v predchádzajúcich dňoch. Neskôr jej, ako aj prezidentovi, spravili presnejší PCR test, ktorý vyšiel tiež pozitívne. "V rámci režimových opatrení sme každého, kto by mal prísť do styku s pánom prezidentom, otestovali pomocou antigénového testu a už ráno, ešte pred jeho príchodom, sme v Lánoch objavili jeden pozitívny záchyt. Pána prezidenta sme popoludní otestovali PCR metódou a jeho test vyšiel pozitívny, hoci bol absolútne bez príznakov," popísal situáciu pre denník Právo Šťastný.

 

Prečítajte si tiež: Českého prezidenta Miloša Zemana prepustili z nemocnice

 

Českého prezidenta Zemana previezli vo štvrtok späť do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe po tom, čo zistili, že je nakazený koronavírusom. Niekoľko hodín predtým ho prepustili po tom, ako v ÚVN strávil 46 dní. "Prezident republiky Miloš Zeman bol v rámci štandardov poskytovateľa domácej starostlivosti v popoludňajších hodinách na zámku v Lánoch testovaný na prítomnosť ochorenia COVID-19. Výsledný test bol, bohužiaľ, pozitívny. Preto v spolupráci s ošetrujúcim lekárom prof. Miroslavom Zavoralom bolo rozhodnuté o prevoze pacienta späť do ÚVN v Prahe za účelom riešenia tejto situácie," napísal v tlačovej správe Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

 

img

 

Zeman mal podľa pôvodného plánu v piatok vymenovať za nového premiéra lídra strany ODS Petra Fialu. Ovčáček však dodal, že prezidentov "program bude počas liečby ochorenia COVID-19 pozastavený".

 

Možno vás zaujme: Andrej Babiš zvažuje kandidatúru na prezidenta

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies