Denník N

N. T. Wright: Bůh v karanténě (Čitateľský denník 50/2021)

„Apeluji na křesťany, že naší výchozí a nezbytnou reakcí na pandemii musí být truchlení. Nářek nad tím, že věci nejsou, jak by měli být, tvoří zhruba třetinu Žalmů. Jsou formulovány jako stížnosti — slyšíme v nich palčivé otázky, zármutek, hněv, frustraci a nezřídka i hořkost. To všechno nacházíme v modlitební knize, kterou používal i Ježíš a z níž bohatě čerpá Nový zákon, aby nám pomohl vyjádřit naše vlastní nářky, ale také ukázal ty Ježíšovy.“

Bůh v karanténě je útlou knižočkou, ktorú som si pri jednom väčšom nákupe prihodil vďaka zaujímavej téme, obálke a cene do svojho košíka. Ako sa na celosvetovú pandémiu pozerá emeritný anglikánsky biskup? Vidí v nej znamenie konca dejín, Boží trest a výzvu na okázalé verbovanie nových veriacich? Ani nie.

Wrightova kniha je skôr komentárom k súčasnej situácii, nie hľadaním dôvodov, prečo k nej došlo. Nejde o to, ako sa to začalo, ale čo s tým. Spolu s apoštolmi, ktorí sa v Skutkoch potýkali s veľkým hladomorom, sa Wright pýta: Kto je pohromou najviac ohrozený? Ako mu pomôcť? Koho poslať? Po prvotnom nevyhnutnom „plači s plačúcimi“ vyzýva kresťanov, aby postihnutým poskytli pomoc.

Koronavírus nevníma ako nejaký špecifický znak konca sveta — podľa Biblie predsa už žijeme v posledných časoch, čakáme druhý Kristov návrat a nemáme riešiť a špekulovať o jeho presnom načasovaní. Taktiež o covide nehovorí ako o špeciálnej príležitosti na evanjelizáciu — beda nám, ak by nás k tomu primäla až táto pandémia.

Ak by som to mal zhrnúť, Wrightov pohľad je presným opakom bombastickosti. Blíži sa koniec sveta? Áno, ale žijeme v ňom už dvetisíc rokov. Je pandémia výzvou k pokániu a zmene života? Áno, ale takých tu je (a bolo) vždy kopec. Majú kresťania opierať svoju zvesť o sériu katastrof? V žiadnom prípade. Tým jediným referenčným bodom pre evanjelizáciu je predsa Kristus a jeho obeť.

Okrem teologických úvah Wright píše aj o zákazoch bohoslužieb (a otvorených obchodných centrách); osobnej, ale nie súkromnej povahe kresťanstva; a individualizme, ktorý sa začína šíriť v cirkevných spoločenstvách.

Mini knižočka, ktorú si dáte k poobedňajšej káve. Neprináša nič nové, ale aj to staré si treba občas pripomínať.

N. T. Wright: Bůh v karanténě
Biblion, 2020
96 strán
*
70 %
*
Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.