Škôlka – základ života

Misia Možná
Misia Možná
Si outsider! Keď som prvýkrát vstupovala do škôlky, nikto ma takto nenazval. Ale považovali ma zaňho všetci. Za outsidera. Menšinu. Čudnú. S ktorou sa nikto hrať nebude.
Si outsider! Keď som prvýkrát vstupovala do škôlky, nikto ma takto nenazval. Ale považovali ma zaňho všetci. Za outsidera. Menšinu. Čudnú. S ktorou sa nikto hrať nebude.
Misia Možná

Misia Možná

Škôlka – základ života

Dôvod? Všetky deti pochádzali z rovnakej dediny. Len ja som bola odvedľa. Nezapadla som a zavadzala som. Našťastie v tej škôlke bol outsider ešte jeden. O dva roky staršie dievčatko. Rómka. V regióne, v ktorom Rómovia veľmi nežijú, to bolo ešte zvláštnejšie. A tak sme boli čudné dve. Ja, lebo som bola zo susednej dediny. A ona, lebo bola Rómka.  

Hra o stoličky

Psychológia hovorí o dôležitosti hry pre detský vývoj a rozvoj rolového správania. Už tie najprimitívnejšie hry nás pripravujú na život. V prípade našej dedinskej škôlky to platilo obzvlášť. Našou obľúbenou hrou bol celé roky boj o stoličky. Pri dverách do spálne sa po oboch stranách dverí nachádzali dve biele kresielka a bolo vecou prestíže sadnúť si na nich. Elita škôlkarského osadenstva (áno, už ako deti sme si vytvorili jasnú spoločenskú hierarchiu) rozhodovala, komu túto výsadu umožní a na ako dlho. Ja som, samozrejme, šancu nemala. Bola som outsider na druhú. Cudzinka v cudzej dedine, ktorá sa hrá s Rómkou. Škôlka nás na reálny život pripravila dokonale. Najmä na hru o stoličky a spoločenskú prestíž.

Všetko je dočasné

Život šiel ďalej prirodzeným tokom. Staršie deti odchádzali do školy. Mladšie prichádzali. Aj moja Rómka postúpila na ZŠ a ja som si našla kamarátov nových. Chalanov. Keď zistili, že nakladanie piesku na tatrovku ma baví a ide mi dobre, vozili ma potom ako čestného pasažiera v autobuse, postavenom z drevených kociek. Pri pohľade na tento autobus biele kreslá bledli závisťou. Avšak ja som už o nich nestála.

Škôlka ma naučila veľa. A tak dnes viem, že:

Priateľstvo je vzácne a je jedno, či je priateľ svetlý, tmavý, triedna kráska či chalan odvedľa. Záleží na charaktere, vernosti, úcte.

Outsideri majú skvelé východisko „byť dobrým priateľom“, lebo vedia, aké vzácne je, ak pri tebe niekto stojí v každej situácii a nehanbí sa za teba, nepredá ťa za „misku šošovice“ a spoločenskú prestíž. Ak si sa priatelil s Rómom, potvrdíš to.

Aj tie najlákavejšie „kreslá“ vyblednú, keď príde lepšia ponuka. A vôbec, každá prestíž je relatívna a dočasná. A žiadny vzťah, žiadny človek nestojí za to, aby si ho zradil pre dočasné výhody, aby si človeka zradil pre „stoličky“.

Valéria Juríčková

Foto: Marek Molnár

 

Ak chcete dostávať horúce novinky z Krajského centra rómskej misie, prihláste sa na odber newslettra.

Gréckokatolícka rómska misia sprevádza rómsky ľud na ceste do radostnej večnosti cez zmierenie, zbožnosť a angažovanosť. Viac ako 15 rokov duchovne slúžime pre Rómov a s Rómami v 4 okresoch (16 obciach) Prešovského kraja. Sme tím 9 gréckokatolíckych kňazov a viac ako 50 spolupracovníkov a dobrovoľníkov. Aktuálne meníme bývalé SOU lesnícke v chatovej časti Sigord (pri Prešove) na krajské centrum rómskej misie. Viac na romskamisia.sk. Rómska misia je misia možná!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.