Mike Maignan

Mike Maignan Zdroj: reuters

Taliansky fanúšik vysvetľuje svoje rasistické správanie: Dal som si pivo navyše

ŠPORT.sk • 24. sep 2021 o 16:55
Talianske poriadkové sily vypátrali fanúšika, ktorý rasisticky urážal brankára AC Miláno Mika Maignana v nedávnom súboji Serie A s Juventusom Turín (1:1).

Štyridsaťročného Davideho Gabrielliho sa podarilo vypátrať vďaka kvalitnému monitorovaciemu systému na Allianz Stadium v Turíne.

Zadržaný fanúšik čelí zákazu vstupu na štadión do konca sezóny, úprimne sa však priznal k svojmu pochybeniu. "Dal som si pivo navyše a správal som sa nezodpovedne, až idiotsky. Urobil som obrovskú chybu, ospravedlňujem sa," uviedol Gabrielli pred policajtmi, cituje ho web sport.pl.

Maignan má 26 rokov, je tmavej pleti a pochádza z Francúzskej Guyany. V bránke AC Miláno nahradil v tejto sezóne Gianluigiho Donnarummu, ktorý v lete prestúpil do francúzskeho veľkoklubu Paríž Saint-Germain. V novej sezóne zatiaľ odchytal všetkých päť zápasov Serie A, aj úvodný duel Ligy majstrov proti FC Liverpool.

Rasizmus je prekliatie európskeho vrátane talianskeho futbalu. V ostatných rokoch mnohí aj svetoví hráči tmavej pleti v Serie A sa stali terčom rasistických pokrikov nespratných fanúšikov.

Boli medzi nimi Sulley Muntari z Ghany, Koulidou Koulibaly zo Senegalu, Ghančan Kevin Prince-Boateng, Kamerunčan Samuel Eto'o aj Moise Kean z Pobrežia Slonoviny. Problém rasizmu riešil aj bývalý belgický kanonier Interu Miláno Romelu Lukaku či anglický obranca Chris Smalling z AS Rím.