Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Michalovciach otvorili zrekonštruovanú budovu Zlatého býka

Na snímke zrekonštruovaná budova národnej kultúrnej pamiatky Zlatý býk v Michalovciach 24. septembra 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

História budovy Zlatého býka je spätá s Gabrielom Strömplom, ktorý v rokoch 1905 - 1906 nechal postaviť nový poschodový hotel na mieste svojho zničeného domu.

Michalovce 24. septembra (TASR) – V meste Michalovce v piatok slávnostne otvorili zrekonštruovanú budovu národnej kultúrnej pamiatky Zlatý býk. V jej priestoroch vznikla mestská galéria a tiež turistické informačné centrum. V rámci projektu s celkovými rozpočtovými nákladmi vo výške viac ako jeden milión eur vytvorili aj mobilnú aplikáciu Zemplín región, do júna 2022 sa tiež v mestskej galérii uskutoční niekoľko kultúrnych podujatí.
Na snímke zrekonštruovaná galéria v priestoroch budovy národnej kultúrnej pamiatky Zlatý býk v Michalovciach 24. septembra 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc

Súčasťou rekonštrukcie budovy, ktorá donedávna slúžila na rôzne komerčné účely, bola oprava priečelia, vytvorenie reprezentatívnych výstavných priestorov, vznik depozitu v suteréne, inštalovanie galerijného systému, nábytku, ozvučenia, prezentačného systému a iného potrebného vybavenia. "Budova bola zabezpečená monitorovacím zariadením a kamerovými systémami s pripojením na mestskú políciu," doplnila vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry mestského úradu Iveta Palečková.

Projekt Throug Art We Ruin Borders - Umením búrame hranice, ktorého partnermi sú ukrajinské mestá Užhorod a maďarské Sátoraljaújhely, pozostáva aj z ďalších dvoch častí. V rámci druhej samospráva nechala vytvoriť voľne prístupnú mobilnú aplikáciu Zemplín región v štyroch jazykových mutáciách. Ako ozrejmila vedúca odboru informatizácie a grantov Jana Machová, okrem statických informácií o opise konkrétneho miesta sa v nej nachádzajú aj informácie o podujatiach, ktoré samospráva zverejňuje na svojej internetovej stránke. Vďaka 3D kamere budú výstavy z galérie sprístupnené aj virtuálne a budú súčasťou ponuky mobilnej aplikácie. "Tretia časť projektu spočíva v organizovaní cezhraničných podujatí v oblasti umenia a kultúry, ako sú maliarske a sochárske sympóziá, tvorivé dielne, výstavy výtvarného a sochárskeho umenia," doplnila Palečková.
Na snímke nové turistické informačné centrum v budove národnej kultúrnej pamiatky Zlatý býk v Michalovciach 24. septembra 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc

Náklady na projekt na slovenskej strane predstavujú sumu 1.009.668 eur, pričom 615.158 eur boli náklady na stavebné práce, 160.327 eur na vybavenie a 234.183 eur sa použilo na financovanie plánovaných produktov cestovného ruchu a kultúrnych podujatí. Michalovce dostali nenávratný finančný príspevok vo výške 773.183 eur.

História budovy Zlatého býka je spätá s Gabrielom Strömplom, ktorý v rokoch 1905 - 1906 nechal postaviť nový poschodový hotel na mieste svojho zničeného domu. "Odvtedy sa hotel s názvom GoldenBull (Zlatý býk) stal najväčším a najreprezentatívnejším zariadením tohto druhu v celom meste," uzavrela Palečková s tým, že budova, postavená v eklektickom slohu s prvkami secesie, počas svojej histórie slúžila na rôzne účely.