VIDEO: Ako bude vyzerať Bratislava v roku 2030? Teraz o tom môžete rozhodnúť aj vy

24.9.2021
Vallo a Mazúr

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Mesto tvorí strategický dokument Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja - Bratislava 2030, kde definuje ciele, kam by sa Bratislava mala posunúť. V tejto fáze zapája aj verejnosť. Teraz môžete prostredníctvom dotazníka aj vy vyjadriť vaše názory.

Metropolitné fórum predstaví v pondelok (27. 9.) a vo štvrtok (30. 9.) doterajšiu prácu na strategickom pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja Bratislava 2030. Bratislavský magistrát spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) ľuďom odprezentuje témy ako mestský a územný rozvoj, životné prostredie, cestovný ruch, technická infraštruktúra, šport, taktiež ekonomický rozvoj a usporiadanie mesta,  mobilita, vzdelávanie a sociálne veci.

Plán pre Bratislavu 2030 má byť plánom na najbližších desať rokov a deklaruje, akým smerom sa bude uberať rozvoj hlavného mesta. Taktiež je základom budúceho strategického plánovania postaveného na dátach a analýzach. Na tvorbe pracujú odborníci z mesta spolu s externými expertmi. Možnosť zapojiť sa do príprav dokumentu a ovplyvniť, ako bude Bratislava o pár rokov vyzerať, majú aj obyvatelia Bratislavy.

Zdroj: nc

​Primátor Bratislavy Matúš Vallo a riaditeľ MIB Ján Mazúr predstavili postup prípravy strategického programu Bratislava 2030.

Cieľom je podľa samosprávy zaangažovať obyvateľov mesta do jeho rozvoja nielen prostredníctvom lepšieho zmapovania ich potrieb, ale aj do tvorby riešení, ktoré majú byť aplikovateľné v praxi. Mazúr spresnil, že preto v tejto fáze chcú osloviť ľudí, aby vyjadrili svoj názor na budúce fungovanie mesta.

Už teraz preto funguje otvorený dotazníkový prieskum, v ktorom môže verejnosť prispieť svojím nápadom, vyplniť ho môžete do konca novembra na ich webovej stránke TU. "Chceme zistiť, akú Bratislavu si ľudia želajú v roku 2030. Druhou možnosťou, ako sa môže verejnosť zapojiť je formulár, kde bude možné dávať spätnú väzbu na konkrétne ciele a vízie, ktoré mesto predstaví budúci týždeň," priblížil pre banoviny.sk riaditeľ MIB Ján Mazúr. Záujemcovia sa môžu tiež prihlásiť na odber newslettra, ktorý bude odberateľov pravidelne informovať, ako strategický Plán 2030 napreduje.

Na metropolitných fórach si môže verejnosť pozrieť online stream konferencie 27. a 30.9, v ktorom chce samospráva priblížiť priebežné výsledky práce a uvažovanie pracovných skupín. Obyvatelia sa budú môcť aj pýtať a priniesť aj svoje podnety. Riaditeľ MIB Ján Mazúr priblížil, že verejnosť sa môže zapojiť aj do série diskusií, ktoré plánujú na jeseň. Aj prostredníctvom nich chcú zistiť, akú víziu do budúcna má mať hlavné mesto. "Budeme mať aj sériu projektov, ktoré majú tvoriť gro budúcich aktivít najbližších desať rokov. Pôjde o akési mestské projektové portfólio. Má ísť o definitívny zoznam projektov i veľkých vlajkových lodí, ktoré budeme využívať aj na budúce programové obdobie, aby sme získali prostriedky z Európskej únie, keďže mnohé z tých vecí budú zásadné investičné akcie," priblížil. Po skončení sa procesu chystajú aj putovnú výstavu i publikácie. Mazúr deklaruje, že sa budú k strategickému dokumentu vracať a vyhodnocovať, ako sa Bratislave darí. "Budeme mať konkrétne indikátory a vďaka nim zistíme, či plníme stanovené ciele," uviedol.


      

"My sme presvedčení, ako ľudia, ktorí veľmi veria v dobre urobenú participáciu ľudí na procesoch, že verejnosť má mať svoj hlas v tomto procese. Chceme vedieť, čo si myslia, aké témy ich zaujímajú, je dôležité vytvoriť formálny rámec, na to, aby ľudia bez stresu mohli vstúpiť do tej debaty a zanechali tam svoj názor," podotkol na dnešnej tlačovej konferencii primátor Matúš Vallo s tým, že budú tak vedieť lepšie priorizovať oblasti a ciele, aby prednosť dostali témy, na ktorých obyvateľom najviac záleží.

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie