FOTO: Dostali ste mail od Univerzity Komenského? Dajte si pozor, či nejde o podvod, pri ktorom môžete prísť o peniaze!

24.9.2021

Zdroj: koláž abn - FB UK

Páčil sa vám článok?

Zvýšiť pozornosť by mali najmä tí, ktorí sa pripájajú z domu na pracovnú mailovú schránku či už zo súkromného počítača alebo mobilného zariadenia. Práve oni môžu z nevedomosti, zvedavosti alebo omylom kliknúť na prílohu v maili, ktorého odosielateľ je uvedený ako Univerzita Komenského. Podvodník, ktorý tento tzv. "phishing" vytvoril, tak získa prístup k vašim platobným údajom...

Azda najčastejšími elektronickými podvodmi sú tie, ktoré sa maskujú ako bankové služby vašej finančnej inštitúcie, ale určite ste si už v mailovej schránke našli aj výzvu od Slovenskej pošty, aby ste jej uhradili poplatok za balík či inú zásielku, ak chcete, aby vám ju doručili. Požadovaná cena za službu bývala väčšinou dosť nízka, aby ľudia neváhali kliknúť na falošnú platobnú bránu, kde im už reálne hrozilo, že ich podvodníci pri údajnej transakcii za poštovné oberú o oveľa vyššie sumy. Na podobnom princípe tzv. phishingu sú založené aj emaily, ktorých odosielateľ sa tvári ako naša najprestížnejšia vysokoškolská inštitúcia - Univerzita Komenského.  

Niekoľko ich za posledný rok prišlo aj do služobnej mailovej schránky redakcie Bratislavských novín, kde nám chodia aj reálne maily z Univerzity Komenského, ktoré vyzerajú veľmi podobne. Zaujal nás však ich obsah, ktorý nie celkom korešpondoval s tým, čo by sa v komunikácii medzi vysokoškolskou inštitúciou a regionálnym médiom dalo očakávať. V prvom maili z 11. februára 2021 nám prišla pozvánka zapojiť sa do verejnej súťaže na rozpočet školy, v ktorej figurovalo meno a zmenšená fotografia prorektorky UK PHDr. Zuzany Kovačovičovej PhD. 

Zdroj: abn

​Pri kliknutí na link uvedený v záhlaví mailu ste sa dostali na reálnu webstránku Univerzity Komenského, kde by ste meno aj kontaktné údaje pani prorektorky našli. Väčší problém by však bol, keby ste sa pokúšali otvoriť prílohu poslanú v maili, ktorá bola označená ako Žiadosť o cenovú ponuku.  Len predpokladáme, že v prípade, ak by sme sa ju chceli "odzipovať", tak sa buď dostaneme až do zakódovanej platobnej brány alebo si nevedomky infikujeme počítač alebo smartfón škodlivým kódom, ktorý sa nazýva "malware" a ten umožní zneužívať podvodníkom naše zariadenie viacnásobne alebo dlhodobo. 

Druhý podozrivý mail z "Univerzity Komenského" prišiel do redakcie tento týždeň. Tentokrát v ňom odosielateľ zneužil meno súčasného rektora UK Mgr. Róberta Zsemberu, pričom princíp základnej "udičky" podvodu zostal zachovaný - opäť išlo o ponuku na rozpočet pre rok 2021, hoci už je september a financie potrebné na tohtoročný chod univerzity museli byť dávno na príslušných účtoch. Aj napriek tomu bol termín uvedený v maili prispôsobený k súčasnému dátumu tak, aby vyzeral čo najaktuálnejšie. 

Zdroj: abn

​Skutočný odosielateľ mailu sa však prezradil hneď v jeho úvode, keď v snahe o "familiárnosť" k pozdravu z Univerzity Komenského v Bratislave pridal podozrivú vetu v znení: "Dúfam, že vy a vaša rodina ste v tejto chvíli v bezpečí." Takáto formulka sa dosť často vyskytuje v podvodných emailoch, ktoré chodia na Slovensko najmä z afrických krajín, pričom sú najčastejšie vytvorené za pomoci internetového jazykového prekladača. Skontaktovali sme sa s hovorkyňou UK Lenkou Millerovou z oddelenia pre vonkajšie vzťahy, ktorá nám obratom odpovedala: "Takýto e-mail sme z Univerzity Komenského určite neposlali. Ani obsahom a ani vizuálom nezodpovedá spôsobu našej komunikácie. Prosím, považujte ho za bezpredmetný a tiež, prosím, neklikajte na prílohu, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou ide o phishing. Ďakujeme, že ste nás na to upozornili. Preveríme, či je možné z našej strany zabrániť šíreniu podobných správ, kde odosielateľ zneužíva naše meno." 

(ars)

 

 

Páčil sa vám článok?