Je potrebné využívať antivírus v Android smartfóne? A aké výhody so sebou tieto aplikácie prinášajú?

Využívate antivírus vo vašom Android smartfóne? Pozrite sa na dôvody, prečo by ste ho mali využívať a ako sa vyhnúť vírusom.

malware virus
Zdroj: Vosveteit.sk, dall·E

Bezpečnosť našich smartfónov by nemala byť podceňovaná. Naše smartfóny sú doslova studňami cenných informácií a zároveň prostredníctvom nich, pristupujeme aj k rôznym bankovým, či iným aplikáciám, prostredníctvom ktorých pracujeme s financiami. Rovnako, ako si chránime naše počítače pred vírusmi či hackerskými útokmi, tak by sme si mali dávať pozor i na naše menšie dotykové zariadenia. Počítače s operačným systémom Windows však prichádzajú už s predinštalovaným antivírusom Windows Defender, nájdeme však taký antivírus i v Android smartfónoch? A ako sa chrániť pred rôznymi útokmi i mimo použitia antivírusu? Pozrite sa s nami na niekoľko krokov, ako zabezpečiť vaše zariadenie a vyhnúť sa ďalším nepríjemnostiam.

Android smartfóny sú bezpečné, nebezpečenstvo si vytvárame sami

Keď sa pozrieme do štatistík, určite je väčšia pravdepodobnosť, že vám smartfón niekto ukradne než napadne skrz vírus. Smartfóny s operačným systémom Android sú sami o sebe bezpečné do takej miery, ako sa k nim správame. A ak rešpektujete všetky pravidlá bezpečného prehliadania na internete a neinštalujete neznáme aplikácie z pochybných zdrojov, pravdepodobnosť že váš smartfón „chytí“ vírus, je minimálna.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Práve aplikácie z neznámych zdrojov sú najväčším zdrojom škodlivých súborov pre smartfón. Najlepším riešením je teda inštalácia overených aplikácií z Obchodu Play, prípadne iných vierohodných alternatív určených pre váš operačný systém. I tam sa samozrejme môže stať, že natrafíte na škodlivú aplikáciu. Google ich však aktívne vyhľadáva a pravidelne odstraňuje množstvo nevhodných aplikácií. Rovnako sa odporúča sledovať aj recenzie na software v obchodoch, ktoré častokrát dokážu prezradiť, že niečo s aplikáciou, ktorú sa chystáte stiahnuť, nie je  v poriadku.

Ďalším významným zdrojom škodlivých súborov pre smartfóny sú rôzne neoverené stránky, linky poslané cez sociálne siete, prípadne e-maily. Odporúčame vám teda otvárať len naozaj overené webové stránky a nevypĺňať osobné údaje, ktoré naozaj nie sú nevyhnutné.

Antivírus je zárukou istoty

I napriek rôznym postupom pre zabezpečenie bezproblémového chodu nášho smartfónu sa môže stať, že ku nám nejaký ten vírus príde. Pre pocit istoty si mnohí teda inštalujú aplikácie so známymi antivírusmi, ktorým sme sa venovali už v tomto článku. Navyše niektoré z nich neponúkajú len ochranu pred škodlivými vírusmi, ale i rôzne funkcie, akými je napríklad vyhľadanie smartfónu v prípade jeho straty či vymazanie údajov na diaľku.

Dôvodom pre používanie antivírusu v smartfóne sú i aktualizácie smartfónu, ktoré svojím spôsobom ochraňujú smartfón pred najnovšími vírusmi. Novšie smartfóny síce ponúkajú bezpečnostné záplaty systému každý mesiac, prípadne dva až tri mesiace. Ak však vlastníte starší model, pri ktorých sa môže stať, že bezpečnostné záplaty neprichádzajú vôbec, odporúčame vám inštaláciu antivírusu do vášho zariadenia. Takým spôsobom sa môžete vo veľkej miere vyhnúť nepríjemným situáciám, ako napríklad krádež osobných údajov, či znefunkčnenie zariadenia.

Mimochodom, ak už máte podozrenie, že máte v smartfóne vírus, tak nám dovoľte dať vám do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali, ako môžete identifikovať potenciálne nebezpečné aplikácie. Vo všeobecnosti však platí, že ak vám klesol výkon zariadenia, prehrieva sa, zobrazujú sa vám reklamy na miestach, kde by nemali a podobne, tak je možné, že v zariadení máte potenciálne nebezpečný software.

Využívate vo svojom smartfóne antivírus? Alebo ochraňujete svoj smartfón iným spôsobom? Podeľte sa s nami v komentároch!

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre