Petra Humeňanská: Spievanie nám pomáha vzlietnuť a milovať sa také, aké sme

0
Petra Humeňanská: Spievanie nám pomáha vzlietnuť a milovať sa také, aké sme

Aktuálne vychádza jej prvý autorský album Tancujem bosá. Spev je jej vášňou, snom, životnou silou, energiou, tlkotom srdca. Petra Humeňanská (36 r.), rodáčka z Prešova, vyštudovala VŠMU – muzikálové herectvo. Pamätáme si ju aj z relácie SuperStar, kedy sa v roku 2005 prepracovala do finále. Hrala aj v inscenácii Skrotenie zlej ženy a rolu Aničky v muzikáli Na Skle maľované. Je už štyri roky šťastne vydatá. V rozhovore pre akčné ženy prezradila:

  • čo ju fascinuje na ľudskom hlase,
  • čo je najnáročnejšie pri vydávaní albumu,
  • či sa jej piesne rodia v tichu,
  • aký odkaz zanecháva v piesňach,
  • v čom spočíva sila hudby.

Už ako päťročná ste vedeli, že chcete byť speváčkou. Neodrádzali vás rodičia, okolie?

Moja rodina a rodičia ma od malička podporovali v mojej veľkej láske k spievaniu a hudbe. Sme rodina, v ktorej hudba a spievanie je každodennou súčasťou a radosťou. Som šťastná a vďačná, koľko lásky vďaka nej v sebe máme.

Pamätáte si, ktorú pieseň ste ako dieťa spievali najradšej?

Bolo ich veľa, ale vždy som mala veľmi rada piesne z rozprávok napríklad Zvonár u matky Božej. A tiež Páslo dievča pávy…

Vediete Spievanie mantier. Ako sa spievajú mantry?:)

Mantry a ich vibrácia dokáže naše celé bytie na hlbokej úrovni liečiť a navracať nás späť domov do svojho srdca, ktoré pozná na všetko odpoveď. Je to jednoduchý nástroj na utíšenie rozvírenej mysle. Sú písané v sanskrite. Ide o jeden z najstarších jazykov. Napadlo mi postupne spájať sanskrit s naším jazykom kvôli hlbšiemu porozumeniu ich významu. Jednoduchosť a krehkosť cítim vždy, keď ich spievame a hráme aj na pravidelných stretnutiach, ktoré vediem spolu s manželom v centre Hagia Sofia v Bratislave.

Pre koho sú určené hlasové workshopy? Pre moderátorov, hercov, ľudí pracujúcich s hlasom, či aj pre „obyčajných“ ľudí?

Tieto workshopy sú pre všetkých, ktorí majú chuť spoznávať krásu svojho hlasu, jeho farbu, vibráciu, otvoriť sa a prejaviť skrz neho svoje emócie. Vždy ma teší, keď sa vďaka uvoľneniu cez rôzne techniky, cez naše telo priblížime k nášmu hlasu a tým pádom k tomu, čo chce byť prejavené, odhalené, kreatívne, živé…

Čo vás osobne na ľudskom hlase fascinuje?

Skutočnosť, že vďaka hlasu môžem prejaviť a zároveň uvoľniť svoju kreatívnu energiu, radosť, lásku, jednoducho akúkoľvek emóciu. Tiež ma fascinuje jeho pestrofarebnosť a jeho znelosť. Taktiež je úžasným komunikačným nástrojom.

Prečítajte si aj rozhovor s herečkou Sarah Arató: Keď vystúpim na javisko, mám pocit, akoby som vystúpila zo seba

Hovorí sa, že hudba lieči. Potvrdzuje to aj muzikoterapia, ktorej výcvik máte za sebou. V čom spočíva jej sila?

Mám za sebou dvojročný výcvik muzikoterapie pod skvelým vedením Mateja Lipského. Jej sila spočíva v tom, že hudba môže pomáhať vytvárať priestor pre liečenie. Venujem sa skôr muzikohraniu a muzikofiletike, teda využívam hry s hudbou a hlasom na vnímanie, rozvíjanie kreativity, empatie.

Využíva sa muzikoterapia aj pre dospelých, či je určená primárne pre deti? Kde ju plánujete využívať vy?

Muzikoterapia sa využíva aj pre deti aj dospelých, ako som spomenula v predchádzajúcej otázke. Využívam muzikohranie na svojich hlasových workshopoch a tiež v škôlkach, kde sa deti zoznamujú s rôznymi zvukmi hudobných nástrojov, so svojím hlasom. Zisťujú, ako ich hlas znie cez piesne. Zapájam do toho aj pohyb aj tanec, aby sa deti čo najviac uvoľnili.

Aktuálne vydávate prvý autorský album Tancujem bosá, v ktorom odhaľujete svoju dušu, svoje srdce. Aký odkaz zanechávate v piesňach?

Piesne ku mne prichádzali niekoľko rokov. Sama som si písala texty a zložila hudbu. Veľmi sa teším, že vo mne dozreli a môžem sa s nimi podeliť so všetkými. Piesne sú mojím vyjadrením, ako hľadím na svet, vnímajúc svoje srdce. Učím sa mu načúvať, aj keď nie vždy je to jednoduché, pretože občas mám dni, kedy si nedôverujem a vtedy ma vedia pochybnosti doslova zvalcovať (úsmev).

Ale keď si zaspievam, vždy mi to pomôže a cítim sa lepšie. V piesňach spievam o dôvere v seba, v život, vo svetlo, ktoré je všade navôkol, o Bohu a Božskej láske, ktorou všetci sme. Verím, že nie je vyššia sila ako sila lásky. A keď som odovzdaná tomu, čo robím naplno, dávam do toho energiu, radosť, dôveru aj lásku, ide to a som za to veľmi vďačná.

Čo bolo pri nahrávaní najnáročnejšie?

Nahrávanie bolo veľmi príjemné, keďže som mala tú možnosť spolupracovať so skvelými hudobníkmi a Igorom Baarom, ktorý mi urobil aranžmány. Taktiež má skvelé ucho, ktoré počuje všetko, čo je pri nahrávaní potrebné. Nahrávala som v štúdiu LOFT, ktoré vlastní Igor. Proces, ktorý tomu predchádzal, bol však náročný. Pocity nedôvery, pochybnosti aj strachu, že keď s nimi vyjdem von, už sa nebudem môcť skryť (úsmev).

Otázky typu: „Som v tom ozaj dobrá?“, „Budú sa piesne páčiť?“ Mala som pocit, že je to veľmi osobné a úprimné. Istým spôsobom som sa bála byť videná taká, aká som. Teraz sa z celého procesu teším. Som vďačná, pretože všetko prichádza vždy v správny čas. Aj keď to trvalo dlho, stojí to za to. Je to ako znovuzrodenie.

Vedeli ste od začiatku, že áno, vydať album je to, čo určite chcem?

Tak ako všetko v živote potrebuje čas, priestor, odvahu a dôveru, presne to vo mne rástlo. Pocit podeliť sa s tým, čím som obdarená, čo tak veľmi milujem, povedať áno piesňam, ktoré vo mne znejú. Pochybnosti, nedôvera, čo si druhí o tom pomyslia, prichádzali, ale tak to občas býva, že na seba sme najviac kritickí (úsmev). Momentálne som veľmi šťastná, že som sa otvorila a dôverujem tomu, že piesne môžu priniesť aj druhým veľa lásky a radosti.

Čo vám pomohlo v tom neistom období?

Veľmi mi pomohla moja rodina, môj milovaný manžel Majo Madhuka. Svojou nekonečnou láskou vždy stojí pri mne a keď spievam piesne, ktoré ku mne prichádzajú hovorí: „Ty si Božská, anjel, tvoj hlas je nádherný“. Moji blízki priatelia, ktorí ma bezpodmienečne podporujú práve v tých neistých obdobiach, sú pre mňa veľkou oporou. A tiež dôvera v seba, v život, v Boha…

Prečítajte si aj rozhovor s Katarínou Fedorovou: Lekár má pacienta informovať o všetkých možnostiach liečby

Na prebiehajúcej kampani na Startlabe máte uvedenú krásnu vetu: „Všetci sme deti tejto krásnej matky zeme a zaslúžime si všetko, čo je prosperujúce a naplňujúce čistou láskou, pretože verím, že nie je vyššia sila ako sila lásky.” Čo pre vás osobne znamená milovať a byť milovaná?

Milovať a byť milovaná je tá najprirodzenejšia podstata, dýchanie, pocit, ktorý vychádza z nášho srdca a živí nás so všeobjímajúcou láskou, ktorá je všade navôkol. Slovami sa to aj ťažko opisuje, je to pocit, ktorý napĺňa a povznáša, ako dieťa, ktoré sa usmieva, keď cíti, že je milované.

Váš manžel Majo Madhuk Sedlák je jogín milujúci ticho. Ako vnímate ticho vy?

Hmm, áno ticho vnímam aj vďaka nemu stále viac a viac. Práve z neho sa rodia najlepšie nápady, keď nastáva ticho mysle a prehovára srdce (úsmev). Tiché manželstvo určite nemáme (úsmev). Obidvaja sme veľmi temperamentní a energickí. Radi pracujeme spolu a dopĺňame sa navzájom. Keď si občas viac odletím, pekne ma vie vrátiť späť (úsmev). Vzájomne sa spolu učíme, rastieme s láskou, tichom a hlavne komunikáciou.

Rodia sa aj vaše piesne v tichu?

Rodia sa z krásneho a vzácneho ticha, z miesta môjho srdca a otvorenej náruče. Inšpiruje ma príroda, ticho, aj vychutnávanie si prítomného momentu. Zdrojom je aj život samotný (úsmev).

Ktorá pieseň vám vždy urobí dobrú náladu?

Je ich opäť veľa. Prvá, čo mi napadla, je I’m alive Celine Dion. Alebo Z Tích la Martin Geišberg a Daniel Špiner.

Čo vás naposledy dojalo?

Práve dnes, keď som videla fotky, ktoré budú na albume Tancujem bosá. Ďakujem za ne Elizabeth Wittgruber. Ona mi zároveň pomáha s grafikou obalu. Som jej vďačná za krásne, vnímavé nacítenie a zachytenie esencie.

Čo by ste odpovedali dieťaťu, ktorému sa nechce čítať a spýta sa mamy, či to nemôže radšej zaspievať?

Myslím, že spievaním sa rozvíja kreativita a namiesto čítania si riadky v knihe zaspievať je veľmi obohacujúce a naplňujúce pre obe strany.

Máme si spievať, aj keď to nevieme a spievame falošne? Alebo radšej počúvať kvalitných interprétov?

Som za to, aby spieval naozaj každý, pretože pre každého je jeho hlas veľmi liečivý. Hlavné je spievať s láskou, úsmevom, radosťou a zo srdca, či už sa tešíme alebo sme smutní. Spievanie nám vždy nám pomáha vzlietnuť a milovať sa takí, akí sme, také aké sme (úsmev).

Ďakujeme za rozhovor.

Foto: archív P. H.

Adela Vinczeová: Nikdy som sa necítila byť svojou popularitou obmedzovaná. Žijem si normálny život

žiadne príspevky na zobrazenie