Nadácia Zastavme korupciu podáva podnet na pochybné tendre pri nájomných bytoch
04 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Nadácia Zastavme korupciu podáva trestné oznámenie pre podozrenia s machináciami pri obstarávaní nájomných bytov. Podkladom na podnet sú zistenia nadácie, podľa ktorých samosprávy v desiatkach prípadov vyhlasovali verejné súťaže s vopred určeným víťazom.


"V mnohých prípadoch verejnú súťaž mestá a obce len predstierali a na obchádzanie zákona používali rovnaké schémy," upozornil právnik a odborník na verejné obstarávanie Miroslav Cák.

Nadácia spolu s Cákom skontrolovala 39 projektov, zistila pri nich napríklad, že obce ešte pred vyhláseniami obstarávaní uzatvárali s dohodnutými spoločnosťami nájomné alebo kúpne zmluvy na stavebné pozemky. Ich dispozíciu následne požadovali od uchádzačov v súťaži, preto podmienku dokázali splniť len dohodnuté firmy. Zákazky vyhrávali rovnaké firmy často bez stavebnej alebo developerskej histórie.

Riaditeľka nadácia Zuzana Petková upozorňuje, že priebeh súťaže môže ovplyvniť aj nájomné bývanie ako také. "Súťaž má zabezpečiť čo najlepšiu kvalitu za čo najnižšiu cenu. Od nej sa potom odvíja aj výška nájomného, ktorú platia občania," vysvetlila.

Z analýzy nadácie vyplýva, že chyby neboli nedbanlivostné, ale vykazovali systematický postup. Nadácia upozorňuje, že obchádzanie zákona potvrdil vo svojich rozhodnutiach aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Belousovová varuje: Matovič je ten najväčší intrigán, ktorý sa nezastaví pred ničím
Návrh zákona, ktorý obmedzí ľuďom volebné právo z dôvodu ochrany verejného zdravia, je akoby z dielne psychicky nevyrovnaného jedinca. Vláda sa až šialene snaží ľudí takto nahnať na vakcináciu. Nehľadiac na volebné právo každého človeka. V statuse... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik