Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Olympiáda v Tokiu: Gelle postúpil do semifinále K1 na 1000 m. Lomnickému a Jánymu finále ušlo
Zdielať na

Olympiáda v Tokiu: Gelle postúpil do semifinále K1 na 1000 m. Lomnickému a Jánymu finále ušlo

Zdroj: fotosita

TOKIO / Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle skončil druhý v treťom rozjazde disciplíny K1 na 1000 m na olympijských hrách v Tokiu a vybojoval si priamy postup do semifinále. Pondelková kvalifikácia naopak vôbec nevyšla kladivárovi Marcelovi Lomnickému, no a do finále nepostúpil ani náš reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány.

Rýchlostná kanoistika: Gele v K1 na 1000 m priamo do semifinále

Náš kanoista Peter Gelle dosiahol výsledný čas 3:42,131 min a zdolal ho len favorizovaný Portugalčan Fernando Pimenta, a to o 1,808 s. Pimenta je strieborný singlkajakár z OH 2012 v Londýne.

Gelle začal tradične pomalšie, ale v druhej polovici jazdy mohutne finišoval a napokon si ušetril sily, keďže nemusel absolvovať štvrťfinálovú jazdu. Zdolal troch súperov - Austrálčan Jeana van der Westhuyzena, Francúza Guillaumeho Burgera a Brazílčana Vagnera Juniora Soutu. Trisaťšesťročný Gelle je na svojej tretej olympiáde, v Londýne 2012 bol ako člen K4 na 1000 m šiesty a ôsmy v K2 na 1000 m. V Riu de Janeiro 2016 už sedel v singlkajaku a opäť nechýbal vo finále, skončil ôsmy v K1 na 1000 m.

Gelle sa v utorok o 3.00 h SELČ predstaví v prvej z dvoch semifinálových jázd na Sea Forest Waterway. Súťažiť bude v druhej dráhe. Tentoraz bude mať už siedmich súperov a medzi nimi aj multimedailistu z veľkých podujatí Čecha Josefa Dostála, mladého Nemca Jacoba Schopfa či úradujúceho majstra sveta zo Szegedu 2019 Maďara Bálinta Kopasza. Postup do A-finále si vybojujú najlepší štyria kajakári. Finálový boj o medaily sa v Tokiu začne o 5.20 h SELČ.

Atletika: Kladivárovi Lomnickému finále ušlo

Po Martine Hrašnovej ani Marcel Lomnický neuspel na olympijských hrách v Tokiu a Slovensko nebude mať zastúpenie vo finále súťaže kladivárov. Lomnický v kvalifikácii dosiahol iba 72,52 m, čo mu stačilo na dvanáste miesto v jeho kvalifikačnej skupine a celkovú 24. priečku v konkurencii 31 aktérov. Víťazom kvalifikácie sa stal poľský favorit Wojciech Nowicki výkonom 79,78 m. Na postup do finálovej dvanástky bolo potrebných 75,74 m. O centimeter slabší výkon dosiahol Američan Daniel Haugh. Lomnický mal v tomto roku pred OH v Tokiu na konte výkon 79,19 m, ktorým by obsadil v kvalifikácii druhé miesto.

Zverencovi Libora Charfreitaga nevyšiel ani jeden hod, v prvom pokuse dosiahol iba 71,17 m, v druhom mu 7,26 kg vážiace kladivo zaletelo mimo výseče na úroveň 73 - 74 m a v treťom to bolo 72,52 m. "Nedokázal som zopakovať uvoľnené hody z tréningov, bolo to celé veľmi opatrné. Navyše som v prvom aj treťom hode škrtol rúčkou kladiva o klietku. Mojim pokusom chýbala rýchlosť aj uvoľnenosť,“ zhodnotil Marcel Lomnický na facebookovom profile Slovenského atletického zväzu. "Každé sklamanie bolí. To, čo sa dnes stalo, ma nesmierne mrzí, lebo príprava mi vyšla na 110 percent. Ak by som nemal formu a hodím 72,50, v poriadku. Ale keď vidím, na čo naozaj mám, je to iné," dodal sklamaný kladivár, ktorý má za sebou aj piate miesto na majstrovstvách Európy a dve ôsme priečky na majstrovstvách sveta.

Streľba: Jány nepostúpil do finále v ĽM 3x40

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány nepostúpil do finále v disciplíne ľubovoľná malokalibrovka 3x40 na olympijských hrách v Tokiu. V kvalifikácii dosiahol výkon 1172 bodov, čo mu v konkurencii 39 aktérov na strelnici Asaka Shooting Range stačilo na 13. miesto. Víťazom kvalifikácie sa stal Rus Sergej Kamenskij s nástrelom 1183 bodov.. Finále za účasti ôsmich strelcov sa začne o 9.50 h SELČ.

Dvadsaťtriročný olympijský debutant Jány si nepripísal druhú finálovú účasť v Tokiu. Po skvelej siedmej priečke v disciplíne vzduchová puška na 10 m podal solídny a najmä vyrovnaný výkon aj v kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky. V pokľaku dosiahol 390 bodov, v ľahu 391 a napokon v stoji rovnako 391 bodov. Ani v jednej z troch častí súťaže v štyroch položkách však nepredviedol maximálny nástrel 100 bodov, pri jeho mene zasvietila trikrát deväťdesiat deviatka. Na rozstrel o finále mu chýbali štyri body. Posledný ôsmy postupujúci Bielorus Jurij Ščerbacevič dosiahol výkon 1176. Pre porovnanie pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro stačilo na finále v kráľovskej puškárskej disciplíne aj 1168 bodov.

Jány bol posledný slovenský zástupca v športovej streľbe na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu. Slováci si z Asaka Shooting Range odniesli jednu medailu, ale tú najcennejšiu. Zlato v trape získala Zuzana Rehák Štefečeková. V mix trape spolu s Erikom Vargom pridala nepopulárne štvrté miesto a finálovú účasť si vystrieľal aj už spomenutý Jány. Vo vzduchovej puške skončil siedmy.

Atletika: Zapletalová na 400 m prekážok bez finále

Slovenská reprezentantka v atletike Emma Zapletalová sa na olympijských hrách v Tokiu neprebojovala na 400 m prekážok do finále. Zverenka Petra Žňavu v ŠK ŠOG Nitra v pondelkovom druhom semifinále finišovala šiesta za 55,79 s. Semifinále sa bežalo v náročných podmienkach, v Tokio totiž pršalo a úplne mokré neboli len dráhy číslo 8 a 9. Slovenka však bežala v dvojke. Na postup bol potrebný čas 54,25 s, v celkovej klasifikácii obsadila 21-ročná slovenská reprezentantka 15. pozíciu a bola ôsma najlepšia z Európaniek.

V sobotňajších rozbehoch dosiahla Zapletalová čas 55,00 s, v pondelok sa k nemu vinou spomenutých ťažkých podmienok nepriblížila. Druhé semifinále vyhrala Američanka Sydney McLaughlinová (53,03 s) pred Giannou Woodruffovou z Panamy.

Do finále sa z každého z troch semifinále kvalifikovali prvé dve atlétky priamo a potom dve športovkyne na základe dosiahnutého času. Najkvalitnejší čas v semifinále dosiahla McLaughlinová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy