Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Štátny ústav vyvracia šokujúci HOAX: Žiadne klinické skúšky vakcín u nás neprebiehajú!

Na snímke tabuľa na budove sídla Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zobraziť galériu (2)
Na snímke tabuľa na budove sídla Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dlho to netrvalo a slovenskí konšpirátori si opäť dali tú prácu a vytvorili ďalší nebezpečný a kreatívny hoax. Podľa ich posledných slov vraj na Slovensku stále prebieha iba klinická skúška vakcín proti koronavírusu. Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) okamžite zasiahol a tieto klamstvá vyvracia!

Podľa ŠÚKL-u vznikol tento hoax dezinterpretovaním slov o klinických skúškach, ktoré skutočne prebiehajú, no nie u nás a na našich občanoch. Opäť sa toto tvrdenie zrodilo na sociálnych sieťach. "Niektoré z nich citujú a mylne vysvetľujú stanoviská ŠÚKL-u," sťažuje sa štátny ústav.

Žiadne skúšanie sa na našom obyvateľstve nevykonáva

ŠÚKL to teda povedal raz a rázne. "Na Slovensku neprebieha žiadne klinické skúšanie týkajúce sa vakcín proti COVID-19. V Slovenskej republike prebieha očkovanie vakcínami registrovanými v Európskej liekovej agentúre a neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Všetci zaočkovaní dostávajú certifikát, v ktorom je uvedený názov vakcíny a výrobná šarža. Nie je teda pravda, že niektorí ľudia môžu byť „zaočkovaní“ placebom, teda vakcínou, ktorá neobsahuje účinnú látku," vyvracia tieto tvrdenia ŠÚKL.

KORONAVÍRUS Štátny ústav vyvracia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Testy stále prebiehajú, no ide o tie dlhodobé

Skúšky ŠÚKL potvrdil, no nie na našich občanoch pri podávaní vakcín. "Je pravda, že klinické skúšania vakcín proti COVID-19 stále prebiehajú. Ide o dlhodobé klinické skúšania, do ktorých sú zahrnutí dobrovoľníci už viac ako rok a tieto klinické skúšania budú v závislosti od jednotlivých vakcín ukončené koncom roka 2022, prípadne v roku 2023. Prostredníctvom nich sa zisťujú najmä informácie o dlhodobej účinnosti vakcín, to znamená ako dlho nás vakcíny dokážu ochrániť pred COVID-19, a či, prípadne kedy, bude potrebná ďalšia dávka vakcíny," objasnil ŠÚKL.

Prebiehajúce klinické skúšania podľa ŠÚKL-u nemajú vplyv na očkovanie obyvateľov jednotlivých štátov (okrem tých, ktorí sú dobrovoľne zaradení do klinického skúšania) ani na bezpečnosť vakcín. "Slúžia na dlhodobé sledovanie účinnosti vakcín a získavanie dodatočných informácií aj po registrácii," tvrdí ústav.

Archívne video

Očkovanie tehotných proti COVID je na Slovensku možné, musí ho však odporučiť lekár (Zdroj: Topky)

Viac o téme: VakcínyHoaxyKlinické testyŠtátny ústav na kontrolu liečiv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu