Dobré noviny
Olympionici hryzú do medailí už desaťročia. Je za tým poriadne vtipné vysvetlenie
Simona Gálová
Simona Gálová

Olympionici hryzú do medailí už desaťročia. Je za tým poriadne vtipné vysvetlenie

Víťazi zahryzujú do medaily už desaťročia a tradícia stále pretrváva.
Víťazi zahryzujú do medaily už desaťročia a tradícia stále pretrváva. — Foto: TASR - Martin Baumann

Olympionici si pri tejto tradícii zlomili aj zuby.

TOKIO 30. júla – Po tom, čo olympionik zvíťazí vo svojej disciplíne, preberá si svoju medailu a s hrdosťou si vypočuje svoju hymnu. Keď odchádza z pódia, čaká naňho armáda fotografov, ktorí chcú, aby im zapózoval. Fotografie víťazov pózujúcich s medailami medzi zubami sú jedny z najznámejších fotografií z olympiády. Prečo to robia? Jednoduchá odpoveď je, že je to najmä kvôli fotografom, ktorí si túto pózu špeciálne vyžiadajú.

Aj keď si olympijskí historici nie sú istí, ktorý športovec túto tradíciu zahájil, myslia si, že v minulosti športovci okusovali svoje medaily, aby otestovali ich pravosť. O pravé zlato ide vtedy, ak na povrchu ostane malý odtlačok zubov. „Ľudia takto kedysi testovali pravosť zlatých mincí. Na pravých zlatých minciach, ktoré je kujnejšie ako falošné pozlátené olovené mince, ostávali po zuboch malé odtlačky,“ povedal pre Today prezident Medzinárodnej spoločnosti olympijských historikov David Wallechinsky.

Zlomený zub

Na zimných olympijských hrách si nemecký sánkar David Moeller pri zahryznutí do svojej striebornej medaily dokonca zlomil zub. Fanúšikovia sa vtedy smiali, že sánkar má veľké šťastie, že má matku zubárku. Do roku 1912 boli zlaté medaily zo skutočného zlata, no na neskorších hrách boli vyrobené zo striebra so zlatou vrstvou. Zlatá vrstva však časom môže vyblednúť. Fanny Blankers-Koenová, ktorá zvíťazila v roku 1948 na olympiáde v Londýne, si svoje štyri zlaté medaily musela dať dvakrát pozlátiť.

Spojenie s úspechom

Psychológ Frank Farley je si myslí, že medailisti svoje ceny hryzú, pretože v tom okamihu to je to, čo víťazní olympionici jednoducho robia. „Šport má svoje výstrednosti. Ak chcete byť súčasťou víťaznej kultúry, tak to urobíte,“ prezradil. Okrem toho má zahryznutie aj symbolický charakter. „Vďaka tomu sa tvoja medaila stane naozaj tvojou. Je to emocionálne spojenie s úspechom,“ dodal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Athlete365 (@athlete365)

Tento rok sú všetky víťazné kovy vyrobené z recyklovaných materiálov, ktoré darovala japonská verejnosť. V priebehu dvoch rokov vyzbierali elektronické zariadenia, z ktorých sa vyrobilo približne päťtisíc zlatých, strieborných a bronzových medailí. Týmto prístupom chcú organizátori olympiády prispieť k ekologickej a udržateľnej spoločnosti. „Ani tohtoročné medaily sa nedajú jesť. Všetky sú vyrobené z recyklovaného materiálu, takže do nich nemusíte hrýzť, ale my vieme, že aj tak budete,“ zavtipkovali o tradícii na Twitteri organizátori hier.

 

Už ste čítali?