31.07.2021 02:00
Deň 8
Tokio 2020
Koniec

Američan dosiahol svetový rekord, o pár minút neskôr bol sklamaný

Americký plavec Caeleb Dressel.
Americký plavec Caeleb Dressel. (Autor: TASR/AP)
SITA|31. júl 2021 o 08:50

V Tokiu nezíska šesť zlatých medailí.

TOKIO. Sobotňajšie finálové súťaže v plaveckom bazéne na olympijských hrách v japonskom Tokiu priniesli dva svetové rekordy.

Američan Caeleb Dressel ho dosiahol na 100 m motýlik, keď vlastné maximum z júna 2019 prekonal o päť stotín sekundy. Teraz má hodnotu 49,45 sekundy. Dvadsaťštyriročný plavec v Tokiu získal už tretie zlato.

Svetový rekord si pripísali aj Briti v mix štafete na 4x100 m polohové preteky v zložení Kathleen Dawsonová, Adam Peaty, James Guy a Anna Hopkinová.

Výkonom 3:37,58 min utvorili nové svetové maximum je o 83 stotín sekundy lepšie ako to predchádzajúce, ktoré od septembra 2020 držali Číňania. Táto disciplína sa v programe OH objavila premiérovo.

Dressel: Bolelo to

Dressel vo finále triumfoval o 0,23 sekundy pred Maďarom Kristófom Milákom, bronz získal Švajčiar Noe Ponti (+1,29 s). Američan už skôr triumfoval na 100 m voľný spôsob a bol aj členom zlatej štafety na 4x100 m voľný spôsob.

"Boli to skvelé preteky. Je to vzrušujúce, keď je to také tesné a na víťazstvo je potrebné dosiahnuť svetový rekord. Moje telo však nebolo tak pripravené ako by mohlo, včera som sa cítil lepšie. Bolelo to, ale zvládol som tom," povedal Dressel.

Pod piatimi kruhmi si vyplával už päť medailí a všetky sú zlaté, dve bral aj pred piatimi kruhmi v brazílskom Riu de Janeiro.

Tretie zlato pre Ledeckú 

O pár minút neskôr však zažil Dressel aj sklamanie. Nielenže prišiel o šance na zisk šiestich zlatých medailí v rámci jedných OH, ale zmiešaná štafeta finišovala na 4 x 100 metrov na šokujúcom piatom mieste. 

"Piate miesto je pre USA neakceptovateľné," komentoval Dressel.

Za neúspechom bola nepríjemná udalosť iba 17-ročnej Lydie Jacobyovej, ktorej sa na prsiarskom úseku zosunuli ochranné okuliare. Dressela v Tokiu čakajú ešte dve disciplíny - 50 m voľný spôsob a mužská štafeta 4x100 m polohové preteky.

USA si v sobotu vyplávali ešte jedno zlato. Katie Ledecká uspela v disciplíne na 800 m voľný spôsob, keď zvíťazila pred Austrálčankou Ariarne Titmusovou a Taliankou Simonou Quadarellaovou.

V Tokiu obhájila Ledecká prvenstvo v tejto disciplíny z Londýna 2012 aj Ria de Janeiro 2016, pred ňou túto disciplínu trikrát nevyhrala žiadna plavkyňa. Američanka pod piatimi kruhmi nazbierala už sedem zlatých medailí.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Plávanie»Američan dosiahol svetový rekord, o pár minút neskôr bol sklamaný