Novinky - 31.07.2021 08:07

Maďarsko opäť dejiskom športových manifestácii za LGBTI

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Už tento víkend sa v Maďarsku uskutoční Veľká cena Formuly 1 a témou je opäť záležitosť, ktorá začína byť nepekne spätá s akýmkoľvek športovým podujatím u našich južných susedov. Striktná politika voči sexuálnym menšinám je tŕňom v oku mnohých aktivistov a bez povšimnutia ju nenechávajú ani športovci. Najnovšie na to upozornil Lewis Hamilton so Sebastianom Vettelom, ktorí skritizovali spôsob, akým sa maďarský parlament stavia ku LGBTQ+ skupine.

Prísny zákon zakazuje akékoľvek opisovanie či propagovanie homosexuality na školách pre študentov mladších ako 18 rokov a dostal sa aj k Európskemu parlamentu. Ten rieši jeho rozpor s hodnotami a princípmi Európskej únie. Sedemnásobný šampión Hamilton prostredníctvom Instagramu vyjadril podporu utláčanej menšine. "Každý si zaslúži slobodu a právo byť sám sebou, bez ohľadu na to, koho miluje alebo aká je jeho identita. Apelujem na Maďarov, aby v nadchádzajúcom referende vyjadrili podporu ochrane práv LGBTQ+ komunity. Potrebuje vašu pomoc viac ako kedykoľvek predtým," napísal na sociálnej sieti s tým, že aktuálny prístup autorít je neakceptovateľný a zbabelý.

V rovnakom duchu naňho nadviazal aj Sebastian Vettel, ktorý štvrtkový mediálny deň na Hungaroringu absolvoval v trenkách dúhovej farby. "Každý si zaslúži právo robiť to, čo chce, pokiaľ hovoríme o tejto téme. Minulosť nám dala množstvo príležitostí poučiť sa a pochopiť problémom, s akými sa títo ľudia potýkajú. Mali by sme žiť a nechať žiť. Nie je našou úlohou súdiť, ale je správne vyjadriť podporu tým, ktorí sú zasiahnutí," vysvetlil nemecký pilot svoj postoj.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora