Pol milióna ľudí pri návšteve pápeža je veľké riziko

Pápežova štvordňová návšteva v septembri mala podľa prvotných odhadov hygienikov prilákať pol milióna ľudí. Na bohoslužby by malo prísť po 60-tisíc ľudí. Na púť v Šaštíne - Strážach však až 350-tisíc.

31.07.2021 06:50
Šaštín Sedembolestná Panna Mária púť Foto: ,
Socha Sedembolestnej Panny Márie pri Bazilike Panny Márie Sedembolestnej počas národnej púte v Šaštíne - Strážach 15. septembra 2020.
debata (110)

VIDEO: Pavelka k návšteve pápeža: 350-tisíc ľudí? To je epidémia.

Video

Krajina je podľa rezortu zdravotníctva na začiatku tretej vlny pandémie koronavírusu. Reprodukčné číslo už tretí týždeň po sebe rastie a epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz očakáva najvyšší nárast infikovaných po začiatku školského roka a po otvorení internátov. V tretej vlne bude dominovať delta variant a týkať sa bude najmä nezaočkovaných.

koronavírus, Francúzsko Čítajte viac Deltu šíria aj očkovaní, je prenosnejšia ako ebola

„Robiť na vrchole pandemickej vlny takúto veľkú akciu je zlé,“ upozorňuje Pavelka, a to aj napriek tomu, že vstup na bohoslužby budú mať povolený len plne očkovaní. Ako Pavelka uviedol, takúto veľkú účasť na jednej udalosti nemali ani vo Veľkej Británii, keď robili experiment s veľkými podujatiami.

Zároveň zdôraznil, že tretia vlna pandémie bude epidémiou nezaočkovaných. „Vírus je nebezpečnejší a riziko nákazy je vyššie, viac ľudí bude umierať, a to najmä medzi nezaočkovanými,“ poukázal Pavelka na nebezpečenstvo spojené s mutáciou delta.

VIDEO: Aká je úloha NCZI pri návšteve pápeža?

Video

Podľa štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Jany Ježíkovej delta bola identifikovaná až v 40 percentách odobratých vzoriek. „Ľudí nezachránime pred ich vlastnými rozhodnutiami. Teraz však má každý z nás príležitosť znížiť dosahy tretej vlny,“ dodal Pavelka a zdôraznil, že z COVID-19 sa stáva preventabilné ochorenie, ktorému sa dá predchádzať očkovaním.

Finálne počty návštevníkov však ešte musí určiť Úrad verejného zdravotníctva. Registráciu návštevníkov ako aj zasielanie lístkov bude mať na starosti Konferencia biskupov Slovenska. Úlohou Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) pri návšteve pápeža bude kontrola, či sú všetci, čo sú na zozname, zaočkovaní. Tieto údaje budú kontrolovať na týždennej báze.

„NCZI dokáže odsledovať len slovenských občanov, teda tých, ktorí majú slovenské rodné číslo,“ povedala riaditeľka Úseku stratégie a rozvoja centra Barbora Mareková.

Zatiaľ je otázne, ako budú postupovať pri zahraničných návštevníkoch. Informácie o ich vakcinácii NCZI získa len z údajov, ktoré zadajú do formuláru eHranica. Podľa generálneho riaditeľa NCZI Pavla Capeka bude dovtedy treba vyriešiť kontrolu zahraničných certifikátov.

Zatiaľ nie je jasné ani to, čo bude s deťmi, ktoré ešte nemajú 12 rokov a nemôžu byť zaočkované. Hlavná odborníčka na pediatriu Elena Prokopová varuje, že práve deti budú v tretej vlne prenášačmi. Infikovaní majú väčšinou príznaky, ako sú bolesť hlavy, vysoká teplota či hlieny v nose, teda podobné bežnej viróze či nádche.

No pápež priláka aj nezaočkovaných. „Na návštevu pápeža však neprídu len zaregistrovaní a zaočkovaní ľudia. Musíme rátať s tým, že prídu ľudia, ktorým bude stačiť, že sú za plotom,“ dodala Mareková.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #koronavírus #mutácia delta