Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Priebeh zhromaždení v Bratislave bol podľa polície pokojný

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády v súvislosti s pandémiou koronavírusu zablokovali dopravu na Hodžovom námestí 29. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Situáciu v hlavnom meste aj naďalej monitoruje.

Bratislava 30. júla (TASR) - Priebeh piatkových zhromaždení v Bratislave bol pokojný. Polícia doposiaľ nezaznamenala prípady narušenia poriadku. Situáciu v hlavnom meste aj naďalej monitoruje. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

V piatok sa znova konal protest na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom. Zúčastnili sa na ňom desiatky ľudí. "Priebeh tohto zhromaždenia bol pokojný, bez prípadov výtržností alebo komplikácií v doprave," povedal Szeiff. Polícia iba zadržala muža, ktorý sa nahý a zjavne pod vplyvom alkoholu v popoludňajších hodinách kúpal vo fontáne. Ľudia protestujú na Hodžovom námestí od štvrtka rána (29. 7.) proti očkovaniu, pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády i parlamentu.

Na bratislavskom Námestí slobody v piatok organizovalo mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) zhromaždenie na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zúčastnilo sa ho niekoľko stoviek ľudí. Odtiaľ policajti predviedli 70-ročného muža, ktorý nerešpektoval výzvu usporiadateľa a svojim hlučným správaním narúšal zhromaždenie. "Z rovnakého dôvodu bol z námestia predvedený ešte jeden muž," poznamenal Szeiff.
Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko zorganizovala v piatok 30. júla 2021 na Námestí Slobody v Bratislave verejnú manifestáciu s názvom Za očkované Slovensko.
Foto: TASR – Dano Veselský

Predsedníčka PS Irena Bihariová na zhromaždení poukázala, že čím viac ľudí bude zaočkovaných, tým viac sa zvyšuje pravdepodobnosť odolnosti celej spoločnosti a tých, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať.

Na začiatku sa na zhromaždenie pokúšali dostať demonštranti, ktorí sú proti očkovaniu. Vstup však organizátori povolili len zaočkovaným či otestovaným ľuďom. Bihariová sa ohradila voči tvrdeniam, že tvoria "kontratábor" antivaxerom.

Polícia podľa Szeiffa počas oboch zhromaždení monitorovala bezpečnostnú situáciu a priebežne ju vyhodnocovala s prihliadnutím na ochranu zdravia.