Main Content

Grigar po zisku striebra na OH: Takto by som chcel jazdiť stále

piatok, 30. júl 2021 14:46 | Autor: TASR

Jakub Grigar
Jakub Grigar | zdroj: TASR

Tokio 30. júla (TASR) - Slovenský kajakár Jakub Grigar uviedol, že ak by na OH 2016 v Riu de Janeiro vybojoval medailu, v Tokiu by ju získať nemusel. Bál by sa uspokojenia, no práve mravčia práca, ktorou sa prezentoval od vystúpenia v Brazílii, ho posunula vpred. Grigar prezradil, že po neľahkom období ho k striebru v Tokiu dotlačila nielen športová, ale aj mentálna príprava.

Slovenský vodný slalomár bol po dojazde do cieľa spokojný, na olympijskej trati v Japonsku ho predbehol len Čech Jiří Prskavec: "Som veľmi šťastný. Pred pár rokmi by som si nevedel predstaviť, že tu budem stáť s medailou. Po OH v Riu a ďalších rokoch som sa trápil, pár vecí som musel prehodnotiť. Preto sme pracovali na detailoch a dnes mám medailu z olympiády. Som vďačný a šťastný."

Grigar povedal, že pred finále si bol vedomý, že si musí jazdu aj užiť. "Stále je to šport, ktorý sme si vybrali, lebo nás baví. Myslel som na to aj na štarte, aby som si to čo najviac užil. Vedel som, že ak sa budem baviť, bude z toho dobrý výsledok. Bola to veľmi dobrá jazda. Vychádzalo mi všetko, postupne som začal cítiť únavu. Ale dokázal som ísť ďalej a zrezával som niektoré nájazdy, kde som potreboval ísť rýchlejšie. Takto by som chcel jazdiť stále."

Po jeho dojazde do cieľa boli na štarte ešte traja vodáci, slovenský reprezentant si v tom momente netrúfal zhodnotiť svoje medailové šance. "Netrúfal som si povedať, ako to vyjde. Ale vedel som, že som išiel dobrú jazdu a čakal som. Vždy mám v hlave to, že je to vodný slalom a nikdy neviem predpovedať, ako sa to skončí. Naozaj som len sledoval, ako to dopadne. Až neskôr mi dolu povedali, že mám medailu. A keď som mal istotu, tak som len sledoval, či budem stúpať. Bol som vďačný za to, že to bude minimálne striebro."

Slovenský reprezentant športovo vyzdvihol aj víťaza Prskavca, ktorý išiel obe piatkové jazdy suverénne: "Dnes to bolo o tom, že finále nebolo jednoduché, bolo ťažké na psychiku. Dalo sa riskovať a to sa nemuselo vyplatiť. Ja som išiel, na čo som mal a čakal som. Dnes bol Jirko lepší o triedu, zlato si zaslúžil. Mne sa oplatilo ísť tak ako na tréningu. Ja som si dával pozor, nechcel som riskovať. Vedel som, že ak zajazdím, čo viem, bude to dobré. Trať som bral ako celok, chcel som, aby to bolo rýchle. Veľkú úlohu hrá hlava. Som rád, že som to zvládol tak, ako to vyšlo."

Pre Grigara bolo dôležité aj to, že tesne pred začiatkom hier triumfoval v rámci 2. kola Svetového pohára v nemeckom Markkleebergu: "Vedel som, že som rýchly, ale dlho som sa nedostal medzi špičku a človek potom začne pochybovať. Takže preto to pre mňa bolo veľmi dôležité."

Po piatom mieste v Riu sa zameral na viacero vecí, pred rokom a pol začal spolupracovať s novým trénerom, nastavil sa aj mentálne. "Musel som si uvedomiť nejaké veci a musel som dospieť. Na to treba veľa práce. Od mentálneho nastavenia, stravy, tréningu. Toho je veľa. Každý detail som formoval. Medzi Grigarom z Ria a Grigarom z Tokia je hlavný rozdiel v tom, že som dospel a pokúsil som sa byť čo najprofesionálnejší športovec. Pre medailu treba makať a keby som v Riu získal medailu, dnes tu možno nestojím. Lebo by som sa mohol uspokojiť."

V ére samostatnosti vybojoval pre Slovensko 15. vodnoslalomársku olympijskú medailu, prvú v mužskom kajaku. "Mužský kajak bol vždy náročný, špička je kvalitná. Naozaj si treba uvedomiť, že na medailu treba veľa práce," povedal Grigar.