OH - 30.07.2021 12:49

Afričanov označil za jazdcov na ťavách. Nemeckého funkcionára poslali domov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Víťazom olympijskej cyklistickej časovky sa stal slovinský fenomén Primož Roglič, zatiaľ čo Nemci brali 15. a 19. miesto. Nič na tom nezmenilo ani oduševnené povzbudzovanie športového riaditeľa tamojšej cyklistickej federácie, ktorý hnal vpred Nikiasa Arndta aj niekoľkými veľmi nevhodnými poznámkami. V čase, keď 29-ročný cyklista zaostával za Alžírčanom Lagabom a Eritrejčanom Ghebreigzabhierom naňho kričal, aby konečne dobehol tých jazdcov na ťavách. Tento "pokyn" veľmi zreteľne zachytili ruchové mikrofóny a nielen v nemeckom tíme sa z toho stala kauza.

Previnilec Patrick Moster si svojho prehrešku je vedomý, s odstupom času sa zaň ospravedlnil, no neunikol trestu. Vyškrtli ho zo zoznamu členov realizačného tímu a musí sa tak z Tokia vrátiť domov. Cyklistická federácia pritom označila Mosterovo ospravedlnenie za úprimné a avizovala, že bude súčasťou tímu aj pre ďalšie disciplíny, z ktorých posledné sú naplánované na deň zatváracieho ceremoniálu. Vložil sa však do toho olympijský výbor, ktorý síce zohľadnil emócie aj úprimné ospravedlnenie, ale šlo podľa neho o porušenie olympijských hodnôt a preto musel výpravu opustiť.

Mosterovi rozhodne nepomohla ani reakcia samotného pretekára Arndta. "Som zhrozený z incidentu na olympijskej časovke a chcem sa rázne dištancovať od vyjadrení športového riaditeľa. Také slová sú neakceptovateľné. Cyklistika je proti rasizmu," napísal na svoje sociálne siete. Na klubovej úrovni reprezentant Teamu DMS v pretekoch s hromadným štartom obsadil konečné 54. miesto, v časovke sa tesne zmestil do prvej dvadsiatky.