Dobré noviny
Šport mi zachránil život, hovorí muž, ktorý sa po rokoch na heroíne zmenil na Ironmana
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Šport mi zachránil život, hovorí muž, ktorý sa po rokoch na heroíne zmenil na Ironmana

Noel Mulkey
Noel Mulkey — Foto: Instagram/noelmulkey

Závislosť vystriedal za inú, ale oveľa zdravšiu.

OKLAHOMA 29. júla – Z úplného dna až na športový vrchol. 26-ročný Noel Mulkey z Oklahomy je príkladom toho, čo všetko je človek schopný dokázať, ak sa postaví svojim problémom. Už ako 16-ročný bol závislý od heroínu. Mame predával šperky.

Bola doba, keď každý deň na drogy minul aj 500 dolárov. Ďalšiu dávku potreboval každých pár hodín. Hovorí, že v škole ho šikanovali a prostredníctvom drog sa snažil utiecť zo sveta, ktorý ho ubíjal. Neskôr mu zistili bipolárnu poruchu.

„Nikdy som nemohol byť správne diagnostikovaný. Absolvoval som roky terapie pri rôznych terapeutoch,“ hovorí. Menil sedenia, menil spôsoby, ale nikdy žiadnu liečbu nedostal. Keď mal 20 rokov, rodina ho dala na liečenie závislosti. Ani po roku sa však nič nezmenilo. Zrazu však nastal moment, keď pochopil, ako ubližuje nielen sebe, ale aj rodine.

Jednu závislosť vymenil za inú

Sedenia so psychiatrom začal brať skutočne vážne a začala sa aj jeho cesta uzdravenia. „Bola to najväčšia bolesť, akú som kedy zažil. Detoxikácia,“ povedal pre Today. Vzdať sa drog nebolo jednoduché. Jednu závislosť dokonca vymenil za druhú. Začal sa prejedať. V jeden okamih vážil 198 kilogramov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Noel Mulkey (@noelmulkey)

„Bol som nič. Nechodil som na vysokú školu. Bol som bez drog a nemal som žiadne ambície. Bol som veľmi deprimovaný, začal som sa prejedať a nenávidieť to, ako vyzerám,“ pokračuje. Obaja Noelovi rodičia boli športovci a on sám hrával futbal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Noel Mulkey (@noelmulkey)

K športu mal vzťah a vedel, že sa do formy vráti jedine tak, že začne športovať. Najprv začal s behom a naozaj - za štyri mesiace schudol 26 kilogramov. Opäť si našiel novú závislosť. Trénoval stále viac a problém mu nerobili ani olympijské trate.

Zvíťazil na niekoľkých svetových šampionátoch pre „Ironmanov“ v triatlone. Trénuje, zdieľa svoj životný príbeh a dúfa, že sa možno stane inšpiráciou pre tých, ktorí potrebujú pomoc. „Teším sa z každého dňa a tréningu. Je to oveľa zdravšia závislosť,“ dodáva Noel.

Už ste čítali?