Zhruba 40 percent európskych bankových inštitúcií čelilo v roku 2019 najmenej jednému úspešnému kybernetickému útoku. Vyplýva to z každoročného prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB), o ktorom informovala audítorská spoločnosť KPMG. Ide tak o medziročný nárast o 28 percent, pričom rast prípadov kyberútokov eviduje aj spoločnosť medzi svojimi klientmi.

Banky v prieskume ECB uviedli vo všeobecnosti spomedzi všetkých IT rizík, ktorým sú vystavené, ako najväčšie práve riziko IT bezpečnosti. Podľa prieskumu KPMG medzi finančnými riaditeľmi bankových inštitúcií banky zaznamenali najviac útokov phishingom (81 percent) a malvérom (55 percent). Traja z desiatich riaditeľov pritom vidia potenciál na zlepšenie.

Minimálne osem bánk z regiónu východnej Európy prišlo o sumu, ktorú vyčíslili na „desiatky miliónov“. Banky chcú samozrejme zostať v anonymite.
Neprehliadnite

V Európe zaznamenali rekordný rast kybernetických útokov

Riadenie kvality dát v IT zostalo v prieskume ECB v porovnaní s ostatnými kategóriami opatrení najmenej rozvinutou kategóriou riadenia IT rizík. vKvalita dát je určite významnou výzvou aj pre Slovensko. Tak ako v Európe, aj u nás je jedným z dôvodov to, že tlak na systematické riadenie bezpečnosti v bankách je vyvíjaný už zhruba 20 rokov," podotkol riaditeľ oddelenia riadenia rizík audítorskej spoločnosti na Slovensku Pavol Adamec. Doplnil, že v roku 2004 k tomu Národná banka Slovenska (NBS) vydala metodické usmernenie. Na druhej strane sa však podľa neho význam presných a kvalitných dát dostáva do popredia iba posledné desaťročie.

Z prieskumov tiež vyplynulo, že celkové náklady na outsourcing IT sa medziročne zvýšili o šesť percent. Bankové inštitúcie presúvajú na plecia iných spoločností široké spektrum služieb, od IT infraštruktúry až po vývoj aplikácií.

Hacker
Neprehliadnite

Počet útokov s falošnou hlavičkou e-mailu sa zdvojnásobil, upozorňujú experti

V roku 2019 tiež rástlo aj využívanie cloudu, náklady bánk na cloudové služby sa takmer zdvojnásobili z 0,81 na 1,56 miliardy eur. Osem z desiatich bankových inštitúcií uviedlo, že cloudové služby využívajú aspoň na niektoré svoje operácie. „Rastúca tendencia využívania cloudových služieb je jednoznačne trendom, ktorý pozorujeme aj medzi bankami na Slovensku a ich materskými skupinami," poznamenal Adamec.

Dodal tiež, že popredné slovenské banky majú podľa skúseností audítorskej spoločnosti jednoznačne pozitívnejšie hodnotenie oproti celkovým výsledkom prieskumov. „Je to spôsobené tým, že majú novšie infraštruktúry, neťahajú so sebou históriu, sú jednoduchšie nastavené a riadené oproti európskym bankám," uzavrel Adamec.