Úvod ZO ZAHRANIČIA Rakúsko po vražde 13-ročného dievčaťa posilňuje ochranu svojich hraníc pred migrantmi

Rakúsko po vražde 13-ročného dievčaťa posilňuje ochranu svojich hraníc pred migrantmi

Foto: archív

Rakúsko sa chystá posilniť ochranu svojich štátnych hraníc, pretože na jeho územie začína opäť prichádzať čoraz viac migrantov. Oznámil to tamojší minister vnútra Karl Nehammer spolu s ministerkou obrany Klaudiou Tannerovou.

Spočiatku bude do pohraničného pásma vyslaných dodatočných 400 vojakov. „Vidíme, že počet ľudí, ktorí žijú na rakúskych hraniciach v strachu a obavách, znova narastá,“ vysvetlil Nehammer. Kriminálnej migračnej vlne sú osobitne vystavené najmä hranice s Maďarskom. Len tento rok tam bolo zatknutých okolo 200 prevádzačov.

„Cieľom tohto kroku je dostať pod kontrolu prúd migrantov,“ objasnila šéfka rakúskeho rezortu obrany Tannerová. Pred tromi týždňami otriasla Rakúskom vražda 13-ročného dievčaťa v hlavnom meste Viedeň. Z jej smrti boli obvinení a zatknutí niekoľkí afganskí migranti, ktorí ju nadrogovali, sexuálne zneužili a nakoniec zadusili.

„Ak príde ku kolapsu v Afganistane, ktorý práve opúšťajú jednotky Spojených štátov i Severoatlantickej aliancie, odtiaľ sa do Európy spustí obrovská vlna migrantov,“ zareagoval na zločin maďarský premiér Viktor Orbán.