Úvod ZO ZAHRANIČIA Rusko nebude legitimizovať utečencov z radov bieloruskej opozície

Rusko nebude legitimizovať utečencov z radov bieloruskej opozície

Sviatlana Cichanovská s ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom. (Foto: archív)

Ako vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, Rusko nebude legitimizovať utečencov z radov bieloruskej opozície. „Nechceme prispievať k legitimizácii bieloruských utečencov z radov opozície. Vnútorné procesy Bieloruska sú vnútrobieloruské procesy,“ zdôraznila Zacharovová.

Podľa nej predstavitelia bieloruskej opozície vrátane Sviatlany Cichanovskej nenavrhujú konštruktívne riešenie krízy vo svojej krajine. Práve naopak, podľa Zacharovovej robia všetko preto, aby „rozkolísali situáciu“ v Bielorusku a poškodili tak miestnu ekonomiku.

„Na čo je dobré vyzývať západné spoločenstvo, aby zaviedlo sankcie proti Bielorusku? Sme presvedčení, že osoby, ktoré vyzývajú na zavedenie sankcií proti vlastnej krajine a národu, nemajú právo na politickú budúcnosť,“ uviedla Zacharovová.

Cichanovská počas návštevy USA požiadala Spojené štáty o prísnejšie sankcie proti bieloruským firmám v nádeji, že ich to donúti prestať podporovať autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Cichanovská dokonca predložila šéfovi diplomacie USA Antonymu Blinkenovi zoznam konkrétnych bieloruských spoločností, proti ktorým by USA mali uvaliť ďalšie sankcie.

Neúspešná kandidátka z minuloročných bieloruských volieb Sviatlana Cichanovská sa stala hlavnou tvárou bieloruského opozičného hnutia po tom, ako bol Alexandr Lukašenko po šiesty raz oficiálne vyhlásený za prezidenta.