Úvod Z DOMOVA Demonštrantov spred vchodu do NR SR vytlačila polícia, Mikulec ich protest nedokáže...

Demonštrantov spred vchodu do NR SR vytlačila polícia, Mikulec ich protest nedokáže pochopiť

Foto: TASR

Priamo pred vstupom do budovy parlamentu v Bratislave sa zišli tisícky nespokojných občanov protestovať proti vládnym opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, proti očkovaniu, covid pasom a proti kolaičnému zákonu, ktorý bude deliť ľudí na dve kategórie – očkovaných a neočkovaných.

Desiatky policajných ťažkoodencov neskôr začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do Národnej rady SR v Bratislave smerom k ochrannej zóne pod schody vedúce k parlamentu. Demonštranti na policajtov kričali heslá “Gestapo!”, “Vydajte nám parlament!” či „Slovensko si nedáme!”.

Protestujúci deklarovali, že priestor pred parlamentom nechcú za nijakých okolností opustiť a avizovali aj postavenie stanového tábora. Niektorí držali v rukách štátne vlajky i transparenty ako “Stop covid podvodu!”, “Stop korona fašizmu!” či “Očkovací teror“.

Pred mikrofónom sa vystriedalo viacero rečníkov. Demonštrantov prišli podporiť aj opoziční poslanci z ĽSNS a Smeru-SD Marian Kotleba a Ľuboš Blaha. Pred protestujúcich sa postavil i expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Hoci ubezpečil ľudí, že členovia jeho strany v parlamente nepodporia zákon týkajúci sa covid pasov, dav ho vypískal a označil za zradcu.

Mainstreamové médiá zverejnili informáciu, že pri proteste pred NR SR bola obranným sprejom zasiahnutá policajtka, ktorej neskôr prišlo nevoľno. Identitu príslušníčky PZ SR polícia nezverejnila a neexistuje ani videozáznam či fotografia dokumentujúca ako k zásahu sprejom prišlo.

Foto: archív

Predseda NR SR Boris Kollár označil za fatálne zlyhanie polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka, že sa protestujúci dav dostal až pred vstupné dvere do budovy parlamentu. Poznamenal, že protest bol dopredu avizovaný a polícia sa mala naň pripraviť. Kovařík nariadil preveriť postup bratislavskej polície pri proteste.

Opozičný Smer-SD podporuje protesty občanov, vyjadrujúcich svoj názor legitímnym spôsobom. Vyhlásil to podpredseda NR SR Juraj Blanár. Potvrdil, že poslanci Smeru-SD budú hlasovať proti návrhu novely zákona, ktorá má diskriminovať neočkovaných občanov. Mimoparlamentné strany Spolu a KDH protest pred parlamentom odsúdili.

Minister vnútra Roman Mikulec podľa vlastných slov nedokáže pochopiť, aký je skutočný úmysel a cieľ ľudí, ktorí po prítomných policajtoch hádžu vajíčka a striekajú ich kečupom. Je presvedčený, že to nie je spôsob, ako dosiahnuť otvorený dialóg.

Minister kritizoval opozičných poslancov Ľuboša Blahu, Roberta Fica a Mariana Kotlebu. „Jediné, o čo sa usilujú, je burcovať ľudí, vyvolávať vášne, nepokoje, neustále klamať a šíriť dezinformácie,“ tvrdí Mikulec. Títo poslanci podľa jeho slov vymieňajú životy ľudí za percentá v prieskumoch, namiesto spájania rozdeľujú a správajú sa viac ako pokrytecky.