Ceny benzínu a nafty by sa nemali výrazne meniť, podľa analytičky majú ľudia záujem opäť cestovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Benzínová pumpa
Ceny benzínov a nafty by sa nemali výrazne meniť, predpokladá analytička. Foto: ilustračné, Getty Images

Ceny benzínov a nafty by sa na slovenských čerpacích staniciach nemali výrazne meniť. Na základe vývoja svetových cien ropy to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová.

„Letná dovolenková sezóna je v plnom prúde, čo zvyšuje dopyt po pohonných látkach, preto si myslíme, že ceny ropy sa budú aj v nasledujúcich týždňoch držať na pomerne vysokých úrovniach nad 70 dolárovou hranicou. Vzhľadom na aktuálny vývoj na ropnom trhu predpokladáme, že ceny na pumpách by sa v ďalšom týždni výraznejšie meniť nemali,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Ceny nafty klesli

Po niekoľkých týždňoch rastu sa ceny na našich benzínkach takmer nemenili. V 28. tohtoročnom týždni zostali ceny 95-oktánového benzínu nezmenené na priemernej úrovni 1,414 eura za liter.

Viac o téme: Koronavírus

Ceny 98-oktánového benzínu sa nepatrne znížili, o 0,1 % a dosiahli hodnotu 1,611 eura za liter. A ceny nafty taktiež minimálne klesli, a to o 0,1 % na úroveň 1,255 eura za liter.

Začiatkom roka zdražovanie

Zdražovanie pohonných látok na našich pumpách je od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani o približne 20 % a benzín 98 o zhruba 19 %. Drahšia ako pred rokom je aj nafta, a to o 21 %.

„Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že investori očakávajú postupný návrat života do normálu, väčšiu mobilitu ľudí a návrat k cestovaniu,“ vysvetlila Glasová.

Obavy z delta variantu

Počas posledných týždňov sa ceny na ropnom trhu hýbali v rozmedzí 74 až 77 amerických dolárov za barel. Začiatkom minulého týždňa ale ropa oslabila smerom k úrovni 68 dolárov za barel. Tento pokles podľa analytičky spôsobila dohoda kartelu OPEC+ o zvýšení ťažby, ktorej cieľom je obmedziť ďalšie zdražovanie ropy na trhu.

Okrem toho, obavy na trhoch vyvoláva aj rýchle šírenie delta variantu koronavírusu, čo by mohlo viesť k opätovnému sprísňovaniu pravidiel a čiastočnému zatváraniu vo viacerých krajinách,“ doplnila Glasová.

Záujem o cestnú a leteckú dopravu

V druhej polovici minulého týždňa sa ale trhy upokojili a ceny ropy začali opäť rásť a prekročili aj úroveň 73 dolárov za barel. Vo všeobecnosti je ale podľa analytičky čierne zlato podporované hlavne očakávaným oživovaním dopytu, ktoré by sa malo prejaviť hlavne v druhom tohtoročnom polroku.

„Miera očkovania proti COVID-19 sa vo svete zvyšuje, čo brzdí šírenie ochorenia a medzi ľuďmi rastie záujem o cestnú aj leteckú prepravu,“ uzavrela Glasová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Glasová
Firmy a inštitúcie 365 bankOPEC Organizácia krajín vyvážajúcich ropu