Osobnosti

Shakira, popová hviezda v službe deťom

Publikováno: 8. 7. 2021
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Foto Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Fanúšikov dostáva do vytrženia nielen podmanivým hlasom, ale aj svojím nevinne zvodným brušným tancom i ladným krútením bokov. Latin rock, latin pop, soul, world music, tanečná, elektronická i alternatívna hudba. Vo všetkých týchto žánroch je dnes 44-ročná Shakira skrátka doma.

Jej najväčšie hity Waka Waka, Underneath Your Clothes, Whenever, Wherever, Hips Don't Lie suverénne obsadzovali prvé priečky ako svetových, tak aj českých a slovenských hitparád. Mnohí z nás sme na jej piesňach vyrastali a aj vďaka Waka Waka - hymne futbalových majstrovstiev sveta 2010 - ju pozná celý svet.

Ťažké začiatky

Shakira zasvätila hudbe celý svoj život. Ako tínedžerku ju od speváckej dráhy odrádzali, až kým v roku 1991 cez trojnásobné víťazstvo na speváckych súťažiach nezískala prvý kontrakt s hudobným vydavateľstvom Sony Music. Dva prvé čisto španielske albumy boli komerčný prepadák. Slávu získala s tretím, kvázi debutovým albumom Pies Descalzos, zatiaľ iba v Latinskej Amerike. Do sveta prerazila až s pomocou skúseného manažéra Emilia Estefana, manžela slávnej speváčky Glorie Estefan. Aj ona zohrala v jej svetovej kariére významnú úlohu. Na starom kontinente začala prvé úspechy žať v roku 1998 s albumom ¿Dónde Están Los Ladrones?. Obrovský poslucháčsky dosah zaznamenala však s anglickými singlami. Prvým z nich bol dvojjazyčný album Laundry Service z roku 2001, ktorý z nej vďaka hitom spravil mega hviezdu. Predalo sa z neho cez 20 miliónov kusov a Shakira sa s ním vydala na svetové turné. Singel Objection sa na Slovensku dokonca nezmazateľne spojil so značkou istého súkromného rádia, ktoré ho použilo vo svojej kampani pri začatí vysielania.

Dva a pol roka v úzadí

Po krátkej pauze v ústraní sa v roku 2005 vrátila so španielskym Fijación Oral vol. 1 a anglickým albumom Oral Fixation vol. 2. Opäť veľmi úspešný dvojalbum, ktorého single sa držali na top priečkach hitparád dlhé týždne. Dva z nich sa stali piesňami roka. Singel La Tortura v roku 2006 a v nasledujúcom dodnes úspešný hit Hips Don't Lie, ktorý sa dostal na vrchol hitparád Billboard Hot 100 a UK Singles Chart. Táto pieseň získala sedem nominácií na ceny MTV Video Music Awards.

Hymna jej priniesla lásku

Krátko potom, čo sa predstavila v polčasovej šou Hviezdnych hier NBA, oznámila, že spolu s juhoafrickou kapelou Freshlyground naspieva oficiálnu pieseň pre Majstrovstvá sveta vo futbale 2010. Hymna šampionátu Waka Waka, založená na tradičnej piesni afrických vojakov Zangalewa, sa stala jedným z jej najväčších hitov. Počas natáčania videoklipu sa spoznala so svojím manželom, futbalistom Gerardom Piquém. Dvojica má dnes dvoch chlapcov – Milana a Sashu. Ako priznáva, rodina je pre ňu prvoradá. A tak niet divu, že pár ustál všetky nezhody, ktoré mu médiá pripisovali.

Veľvyslankyňa UNICEF

Má nielen nezameniteľný hlas, ale aj veľké srdce. V roku 1997 založila Fundación Pies Descalzos na pomoc deťom. Zameriava sa na dostupnosť vzdelania a výživu pre deti v núdzi. Pomáha aj obetiam postihnutým prírodnými katastrofami. Shakiru ocenili vymenovaním za veľvyslankyňu Detského fondu OSN UNICEF. Stala sa „Charitatívnou osobnosťou roka 2007“ nemeckej televízie ZDF. Pre deti vo veku do 18 mesiacov navrhla výrobcovi Fisher-Price kolekciu hračiek – First Steps. Zisky z predaja hračiek plynuli tiež nadácii. Rovnako sa zapája aj do projektov britského princa Williama, vojvodu z Cambridge, na ochranu životného prostredia.

Shakirine trampoty

Ako to v šoubiznise býva, aj ona čelila súdnym sporom. Dva razy - v roku 2014 a znovu v roku 2017 -  ju žalovali za plagiátorstvo. Prvý sa týkal piesne Loca, ktorej pôvod si prisvojoval dominikánsky skladateľ Ramon "Arias" Vasquez. Hoci v prvom rozsudku newyorský súd rozhodol, že jej pieseň je plagiátom, neskôr tento rozsudok zrušil. Druhý spor sa týkal hitu La Bicicleta, pre ktorý ju zažaloval kubánsky spevák Liván Rafael Castellanos. Národné riaditeľstvo pre autorské práva (Dirección Nacional de Derechos de Autor) rozhodlo, že v textovej i hudobnej rovine ide o dve úplne rozdielne diela.

Rok 2017 bol pre Shakiru značne dramatický. Okrem spájania jej mena s Paradise Papers či daňovými podlžnosťami v Španielsku utrpela krvácanie hlasiviek, pre ktoré musela odložiť svetové turné El Dorado a hrozilo, že musí ukončiť kariéru. Našťastie sa jej hlas vrátil. Snáď po skončení pandémie zavíta na turné aj do Európy alebo nás poteší novým albumom.

CV BOX

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (narodila sa 2. februára 1977 v Barranquille) je kolumbijsko-libanonská speváčka a skladateľka ako aj koučka dvoch sérií súťaží The Voice.

V hudobnom priemysle pôsobí cez tri desaťročia. Skladby aj s textami si väčšinou píše sama. Svieže chytľavé melódie aj so štipkou hudobného experimentu dýchajú orientálnym šarmom a prvkami latina.

Na konte má 11 štúdiových, 3 kompilačné, 5 živých albumov, 2 EP, 68 singlov a 62 hudobných videí. Je najpredávanejšou interpretkou latina s viac ako 75 miliónmi predaných albumov a singlov.

Ako jedna z najoceňovanejších umelkýň všetkých čias získala okrem iných 3 ceny Grammy či 13 cien Latin Grammy Awards. Svoju hviezdu má aj na hollywoodskom chodníku slávy.

Gabriel García Márquez, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, sa vyjadril: "Shakirina hudba nesie pečať originality. Nikto nevie spievať a tancovať ako ona. Len ona dokáže byť tak nevinne zmyselná."

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků