Denník N

S. Clarková: Piranesi (Čitateľský denník 35/2021)

„Moře mne zalilo a na okamžik mne pohltilo zvláštní ticho, kteřé přijde, když se přes vás moře převalí a přehluší vlastní zvuky. Myslel jsem, že zemřu, nebo že mne to odnese do Neznámých síní, daleko od přívalů a hukotu Známých Přílivů. Držel jsem se.

A pak to skončilo stejně náhle, jako to začalo. Spojené Přílivy se prohnaly do okolních Síní. Slyšel jsem rachot a třeskot Přílivů narážejících do Zdí. Moře v Deváté předsíní prudce kleslo až k samotným Podstavcům První Úrovně Soch.

Došlo mi, že cosi držím. otevřel jsem dlaň a spatřil v ní mramorový Prst, úlomek z nějaké Daleké Sochy, jejž mi do ní vtiskliy Přílivy.

Krása Domu je nezměrná, jeho Laskavost nekonečná.“

Predstavte si Dom, obrovský Dom, ktorého rozsiahle siene siahajú desiatky kilometrov každým jedným smerom. V jeho pivnici nájdete oceán — s čajkami, chaluhami, rybami, prílivom i odlivom. Podkrovie je zas preplnené oblakmi, z ktorých občas zaprší, a pri pohľade z okna vidíte Mesiac, Slnko aj Hviezdy. A na prostrednom podlaží žije medzi mnohými obrovskými sochami a nekonečnými schodiskami Piranesi.

Piranesi netuší, odkiaľ sa vzal — vie však, že Dom sa oňho stará. Živí sa morskými plodmi, obdivuje krásu Siení, mapuje nočnú oblohu a spieva oblakom i vtákom. Okrem mŕtvych, ktorým prináša pravidelné obety, je však v útrobách Stavby úplne sám — teda až na chvíle, keď k nemu chodí na návštevu Ten druhý. Čo sa ale stane, ak túto idylku naruší niekto neznámy?

Suzanne Clarková prišla šestnásť rokov po vydaní svojho prvého románu Jonathan Strange & pán Norrell s komorným príbehom, ktorý sa svojim rozsahom a formou uberá tak trocha inou cestou, než jeho starší súrodenec. Namiesto množstva pestrofarebných postáv ich tu máme iba dve (alebo tri?), prepracované dejiny anglickej mágie so všetkými kudrlinkami vystriedali komorné kulisy jedného — aj keď obrovského — Domu, a takmer tisíc stranovú bichlu nahradila skromná knižočka štvrtinového rozsahu.

Piranesiho problém je práve v jeho rozsahu, pôsobil na mňa, ako taká nafúknutá poviedka. S parádnymi kulisami, zaujímavým príbehom a napínavým tajomstvom, ale (ako hovorí Bilbo) roztiahnutá ako maslo na príliš veľkom kuse chleba.

Ak sa však naladíte na Clarkovej pomalú vlnu, dostanete magický príbeh na hrane sna a reality, v ktorom hrá hlavnú úlohu Dom. Jeho popis a úloha v deji vám môže pripomenúť svojské poviedky od Borgesa či Rowlingovej lásku k rofordským schodiskám, vežičkám a tajným chodbám. Na poriadne hutného nástupcu Strange & Norella si ale ešte asi budeme musieť chvíľu počkať. Snáď to nebude trvať ďalších šestnásť rokov.

S. Clarková: Piranesi
Argo 2021
248 strán
*
75 %
*
Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.