Bojuj proti fast fashion. Spomaľ a nakupuj kvalitu namiesto kvantity

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 13:10 • 2 min
Bojuj proti fast fashion. Spomaľ a nakupuj kvalitu namiesto kvantity

V čase, keď sa konečne otvorili všetky obchody, reštaurácie, podniky a hranice, si môžeme opäť začať naplno užívať život a najmä leto. Ak si v posledných mesiacoch nakupoval iba videohry a domáce teplákové súpravy, teraz je čas kúpiť si niečo poriadne na seba a vyraziť do sveta.

slovakia

left justify in out

No ešte predtým, ako zaútočíš na všetky obľúbené obchody s oblečením, zastav sa a zamysli, čo všetko nás mali uplynulé mesiace naučiť. Spomaliť? Vychádzať s najbližšími? Starať sa o svoje zdravie? Vážiť si prírodu a čerstvý vzduch? Šetriť peniaze?

 

Ak si sa naučil triediť odpad a neprídeš o celú výplatu už za dva týždne, je to dobrý začiatok. Potom sa môžeš posunúť na vyšší level. Dá sa to dokonca aj pri nakupovaní nového oblečenia či topánok.

 

Počul si už niečo o anglických slovných spojeniach “fast fashion” a “slow fashion”? Určite áno, v súčasnosti sa o tom hovorí stále viac, pretože ide o budúcnosť nás všetkých. A okrem toho aj o tie zástupy ľudí a často detí, ktoré niekde v Ázii robia doslova otrockú prácu takmer zadarmo.

 

Povedzme si najprv, čo je to fast fashion (rýchloobrátková móda) a prečo je taká zlá:

keď obchod predáva nový tovar každých pár týždňov,
keď ide o lacné a nekvalitné materiály, ktoré ti vydržia iba pár vypraní,
keď je všetko vyrobené tam, kde je najlacnejšia pracovná sila.

 

To všetko má negatívny vplyv na životné prostredie, naše zdravie a tiež na naše peňaženky, i keď to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať. Poznáte predsa ten legendárny výrok legendárneho Henryho Forda: “Nie som taký bohatý, aby som si kupoval lacné veci.”

 

Schválne. Pamätáš si, ako dlho ti vydržali tie tenisky za 20 eur? Rozpadli sa po pár mesiacoch? A čo si čakal? Nakúpil si rýchlo a lacno vyrobený tovar z nekvalitných materiálov, ktoré sotva odolajú dažďu.

 

Takýchto topánok nakúpiš v priebehu roka aj 10, povieš si, aký skvelý obchod si urobil, ale v konečnom dôsledku ti budú len zaberať miesto a rýchlo sa ničiť. Neurobil si v podstate nič správne a dobré ani pre seba, ani pre planétu.

 

Ak máš tých 200 eur na 10 párov lacných tenisiek, čo keby si si radšej za tú cenu vybral jedny či dvoje, ktoré ti vydržia aj niekoľko rokov a nemusíš sa báť, že po vyčistení ti polovica z nich odtečie do odtoku.

 

Daj si teda peniaze do ruličky alebo do kartičky, pozri si túto ponuku kvalitných pánskych tenisiek a urob rozumný nákup v duchu slow fashion. To znamená, že nebudeš pozerať na čo najnižšiu cenovku, ale na odolnosť a pôvod materiálov, kvalitu spracovania, dizajn a v neposlednom rade aj na krajinu pôvodu.

 

Vôbec to však neznamená, že musíš nakupovať len notoricky známe značky. Práve naopak. V “etickej móde” často dominujú výrobcovia, ktorí nemusia byť natoľko známi, vyrábajú však poctivé produkty, ktorých cena síce nie je 20 eur, ale zaplatíte za skutočnú kvalitu.

 

Rozhodol si sa urobiť správne rozhodnutie. Tovar, ktorý hľadáš, nájdeš aj na slovenskom e-shope FTSHP, kde to ani zďaleka nie je iba o topánkach. Napokon, presvedčiť sa môžeš sám. Urob zmenu k lepšiemu. Možno to bude malý krok pre teba, ale veľký skok pre tvoj postoj k ľudstvu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona