Čínsky rover úspešne vystúpil na povrch Marsu! Doteraz sa to podarilo len jednej krajine

NETKY.SK • 22 Máj 2021, 17:46 • 2 min
Čínsky rover úspešne vystúpil na povrch Marsu! Doteraz sa to podarilo len jednej krajine

PEKING - Prvý čínsky rover na Marse zišiel zo svojej pristávacej platformy na povrch planéty. V sobotu to oznámila Čínska národná vesmírna agentúra (CNSA) s tým, že šesťkolesový robot Ču-žung sa dotkol marťanskej pôdy o 10:40 pekinského času (4:40 stredoeurópskeho letného času).

slovakia

left justify in out

Čína so svojou vesmírnou sondou na Marse pristála minulý týždeň v sobotu. Stala sa tak druhou krajinou po Spojených štátoch, ktorej sa to úspešne podarilo.

 

Vybavenie roveru 
Čínski vedci dúfajú, že rover bude na planine Utopia Planitia, kde pristál, fungovať najmenej 90 marťanských dní. Ču-žung, ktorý váži zhruba 240 kilogramov, bude hľadať dôkazy o živote a skúmať geológiu. Prístroje na jeho palube dokážu posudzovať zloženie miestnych skál či počasie na planéte.

 

 

Stroj má dokonca aj radar na hľadanie podzemnej vody a ľadu. Pred tým, ako začal v sobotu s terénnym prieskumom, vykonal rover viacero diagnostických testov.

 

img

 

Dve krajiny na Marse
Čínsky Ču-žung pristál na Marse po tom, čo tam vo februári USA úspešne nasadili svoj rover Perseverance s malou helikoptérou Ingenuity.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nenechajte si ujsť prvý kontakt amerického rovera s Marsom! Pristávanie bude vysielané naživo na RTVS

 

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) očakáva, že rover v júli nazbiera prvé vzorky, ktoré by mohli na Zem doraziť už v roku 2031.

 

img

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies