CERN – vesmír v tuneli vo Švajčiarsku

NETKY.SK • 10 Máj 2021, 21:23 • 2 min
CERN – vesmír v tuneli vo Švajčiarsku

Skratka „CERN“ vychádza z francúzskeho názvu Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, čo v preklade znamená Európska organizácia pre jadrový výskum so sídlom v Ženeve. Jej členským štátom je aj Slovensko, ktoré sa stalo jej súčasťou v roku 1993.

slovakia

left justify in out

V rámci programu Veľký hadronový urýchľovač (LHC – Large hadron collider) sa naši vedci zúčastňujú na dvoch experimentoch - ATLAS a ALICE. ATLAS je experiment primárne orientovaný na výskum zrážok protónov, ALICE bude skúmať prednostne zrážky ťažkých iónov pri vysokých energiách.

 

Urýchľovač častíc

Aj napriek tomu, že táto inštitúcia plná špičkových vedcov z celého sveta vznikla v roku 1951, do povedomia verejnosti sa zapísala aj vďaka knižnej predlohe filmu Anjeli a démoni od Dana Browna.

 

Experti v CERN-e zostavili už dva funkčné urýchľovače častíc, vďaka ktorým dokážu pozorovať, čo sa dialo pár sekúnd po veľkom tresku, kedy začal vznikať vesmír.

 

 

Podstatou tohto experimentu je za pomoci zrážok častíc dosahujúcich takmer rýchlosť svetla nazerať do minulosti vzdialenej 14-miliárd rokov.

 

Pri týchto pokusoch vedci objavili častice, ako napríklad Higgsov bozón (Božská častica) alebo temná hmota, o ktorej sa predpokladá, že patrí k základným stavebným prvkom vesmíru.

 

Vedci sa domnievajú, že práve táto temná hmota tvorí až 23 percent vesmíru a je možné ju pozorovať iba vďaka jej gravitačnému pôsobeniu, pretože neodráža svetlo, takže ju nie je možné pozorovať voľným okom.

 

img

 

Vedci sa pohrávajú s veľmi odvážnou myšlienkou

Urýchľovač LHC o dĺžke 27 kilometrov bol spustený v roku 2008, prvé pokusy sa podarilo urobiť v novembri 2009. Cena jeho stavby dosiahla 8-miliárd švajčiarskych frankov, pričom pôvodne sa predpokladalo s rozpočtom 2,6-miliardy frankov.

 

Vedci v CERNE spolu so švajčiarskymi predstaviteľmi vlády však uvažujú nad výstavbou urýchľovača s dĺžkou 100 kilometrov. Vďaka nemu by vedci boli schopní v pozemských podmienkach pozorovať správanie sa častíc pri zrážkach s ešte vyššou energiou než doposiaľ. S jeho výstavbou sa však podľa predpokladov nezačne skôr ako v roku 2038. 

 

 

Výskum pobúril cirkev

LHC sa za obdobie svojej prevádzky nevyhol aj niekoľkým kontroverziám. Prvou bolo, keď panovala obava, že zrážky častíc spôsobia vznik čiernej diery, čo môže znamenať zánik ľudstva. Táto teória sa samozrejme nepotvrdila.

 

Druhou bolo pohoršenie katolíckej cirkvi z označovania Higgsovho bozónu za „Božskú časticu“Na podobnom kruhovom urýchľovači pracujú už aj v Číne. Japonci sa zas pohrávajú s myšlienkou zostrojenia lineárneho urýchľovača - ILC (International Linear Collider, teda Medzinárodný lineárny urýchľovač).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies