Čo je úžeh a aké sú jeho príznaky? Ako ho odlíšiť od úpalu?

Čo je úžeh a aké sú jeho príznaky? Ako ho odlíšiť od úpalu?

Mnohí sa tešia, keď vonkajšie teploty stúpajú. Posedenie pri vode alebo rovno kúpanie, večerné posedenie s kamarátmi či rodinou, poprípade grilovačka je pre toto obdobie typická. Leto však predstavuje aj viaceré nástrahy, pretože mnohí to s pobytom na slnku trošku preháňame. Síce sa snažíme načerpať vitamín D do zásoby, ale na taký úpal alebo úžeh už nemyslíme.

Vedeli ste, že úpal a úžeh nie je to isté? Zjednodušene povedané, úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká v dôsledku zlyhania termoregulačných systémov v našom organizme. A čo je úžeh, ako sa prejavuje a čo robiť v prípade, keď úžeh „dostaneme“?

Čo je úžeh?

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo javiť, že úžeh a úpal je to isté (len v inom jazyku), pravda je úplne iná. Oba problémy sú úzko spojené s letom, teplom a slnením, ale rozdiel medzi nimi existuje. Kým úpal je spájaný s vysokými teplotami, úžeh je úzko spätý s opaľovaním a pobytom na slnku. A to je hlavný rozdiel medzi týmito dvomi chorobami z prehriatia.

Úžeh predstavuje prehriatie mozgu, ku ktorému najčastejšie dochádza pri dlhom pobyte na slnku bez dostatočnej ochrany. Úžeh teda spôsobuje slnečné žiarenie, ktoré prispieva k spáleniu pokožky a v prípade, že nedodržujete základné pravidlá pobytu na slnku, dôjde k prehriatiu mozgu. Ohrozené sú najmä malé deti a seniori, ktorí sú na vysoké teploty a problémy, ktoré spôsobujú, náchylnejší. Dlhému pobytu na slnku by sa však mali vyhýbať aj osoby, ktorým bolo diagnostikované ochorenie srdca alebo vysoký krvný tlak. S pobytom na slnku by to nemali preháňať ani športovci.

príčiny úžehu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príznaky úžehu?

V prípade, že ste na slnku strávili viac času, než ste mali a váš pitný režim nebol dostatočný, môže dôjsť k vyčerpaniu organizmu. Príznaky úžehu sú dosť podobné príznakom úpalu, avšak dajú sa od seba pomerne jednoducho odlíšiť. Ak ste strávili deň na slnku, úžeh sa môže prejaviť zvýšenou teplotou až horúčkou, nevoľnosťou, ktorá môže byť sprevádzaná zvracaním a kŕčmi. Medzi ďalšie príznaky môžeme zaradiť tie, ktoré dráždia mozgové obaly, a to:

  • bolesť hlavy,
  • stuhnutá šija,
  • strata vedomia.

Úpal a úžeh u postihnutého môžete rozlíšiť aj sledovaním pokožky. Ak má pacient pokožku opálenú, ba dokonca až spálenú, je to znakom toho, že strávil značné množstvo času na slnku – to signalizuje, že ide o úžeh.

Prvá pomoc pri úžehu

Ako v prípade úpalu, tak aj pri úžehu je potrebné schladiť organizmus pacienta. V tomto prípade sú však odporúčané studené obklady na hlavu, ktoré ochladia mozog, prípadne pomôžu znížiť vysoké teploty. Netreba zabúdať ani na dopĺňanie tekutín a v prípade, že pacient nereaguje, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Pozri tiež: Levanduľa lekárska sa nestratí v žiadnej domácnosti: Ani nevieš, ako ti pomôže

ako sa chrániť pred úžehom

Zdroj: Shutterstock®

Užite si leto a chráňte sa pred úžehom!

Lepšia je prevencia ako hasenie problému. Aj v prípade úžehu teda platí, že je lepšie sa pred nim chrániť, než pocítiť jeho následky. To znamená, že najlepšou prevenciou pred úžehom je:

  • dostatočný pitný režim – pite čo najviac čistej vody, aby váš organizmus ostal hydratovaný.
  • pobyt na slnku v rozumnom čase – podľa všeobecných zásad by sme sa nemali na slnku zdržiavať v čase od 11 do 15 hodiny, kedy má slnko najvyššiu intenzitu. Vyhýbajte sa pobytu na slnku v tomto čase a vyhnete sa aj úžehu.
  • schovajte sa pod čiapku – úžehu predídete aj tým, že budete počas leta nosiť klobúk alebo iný pokrývku hlavy.

Inšpiruj sa: Ďatelina lúčna v hlavnej úlohe: Tento ďatelinový sirup zaženie mnohé neduhy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Reibergerová 22.06.21 07:14

MR
karma
114.00

tiež som si myslela, že je to úpal len inak povedané

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.06.21 07:17

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 23.06.21 10:37

ZS
karma
100.00

My sme od 12tej do pol6tej dnu

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 23.06.21 22:45

JK
karma
100.00

Tak to som nevedela ja že je to z českého jazyka a je to iste

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní