Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Môže mať Nissan X Trail len so spaľovacím motorom pohon všetkých kolies?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

Rely Safari Keňa – Toyota Yaris WRC sa vracia do Afriky

Novinky

21.6.2021

Pretekársky tím TOYOTA GAZOO Racing sa už pripravuje na Rely Safari Keňa. Od 24. do 27. júna sa toto kultové podujatie po takmer 20 rokoch vracia do súťažného kalendára svetového šampionátu FIA v rely. Na africkom kontinente zároveň po prvýkrát uvidíme pretekať vozidlá Toyota Yaris WRC, ktoré aktuálne dominujú rebríčku továrenských tímov i majstrovstvám pretekárskych jazdcov vďaka štyrom víťazstvám v prvých piatich kolách sezóny 2021.

 

Napriek tomu, že Rely Safari bola naposledy zaradená do WRC v roku 2002, v motoristickom športe sa teší legendárnemu postaveniu. V minulosti sa preslávila dlhými ereskami na neuzavretých cestách, avšak s návratom do WRC sa bude jazdiť na cestách uzavretých pre bežnú premávku, teda v podobnom formáte ako všetky ostatné podujatia súčasného kalendára WRC.

 

V každom prípade sa očakáva náročné podujatie na nerovných a kamenistých cestách s rizikom prudkých dažďov, ktoré premenia suchý a prašný povrch na hlboké blato. Náročnosť ešte zvyšuje skutočnosť, že predpisy zakazujú testovanie mimo Európy, a tak sa Toyota rozhodla zvoliť si pre testovanie Španielsko, kde sa pokúsi čo najlepšie pripraviť na podmienky panujúce v Keni.

 

Rely odštartuje vo štvrtok napoludnie z hlavného mesta Nairobi. Súťažnú časť otvorí superšpeciálka v Kasarani neďaleko Nairobi. Zvyšok podujatia sa uskutoční bližšie k servisného parku na brehu jazera Naivasha približne 100 km severozápadne. Piatok zahŕňa dve jazdy trojicou rýchlostných skúšok južne od jazera a následne v sobotu sa posádky presunú ešte severnejšie na cesty v okolí jazera Elmenteita, kde ich čaká ďalšie trio rýchlostných skúšok, opäť jazdených dvakrát. Rely sa končí v nedeľu päticou rýchlostných testov v okolí jazera Naivasha.

 

Preteky rely v Afrike budú novou výzvou pre všetkých jazdcov tímu vrátane sedemnásobného majstra sveta Sébastiena Ogiera, ktorý po víťazstve na poslednom podujatí na Sardínii vedie v šampionáte o 11 bodov pred stajňovým kolegom Elfynom Evansom. Šieste miesto v rebríčku si drží najmladší jazdec tímu Kalle Rovanperä, zatiaľ čo Takamoto Kacuta bude opäť v akcii so štvrtým vozidlom Yaris WRC v rámci programu TGR WRC Challenge Program.

 

Citáty:

Jari-Matti Latvala (šéf tímu)

„Je úžasné, že sa do WRC vracia Rely Safari a Keňa. Rely sa bude dosť líšiť od minulosti, keď posádky jazdili po neuzavretých vozovkách a z vrtuľníkov ich upozorňovali na protiidúce vozidlá, ale i tak očakávame celý rad nových výziev. Safari bývalo najťažším podujatím v kalendári WRC, a hoci presne nevieme, ako budú cesty vyzerať, musíme sa pripraviť na to, že to bude veľmi náročná rely, ktorá dá vozidlám skutočne zabrať. Je to pre nás ako tím i pre všetkých súčasných jazdcov nové územie, a preto je to naozaj vzrušujúce.“

 

Sébastien Ogier (jazdec, vozidlo č. 1)

„Vždy som nadšený, keď môžem vo svojej kariére objavovať nové výzvy, a myslím si, že táto rely sa bude od všetkých predchádzajúcich výrazne líšiť. Počuli sme dosť o tom, že tentoraz si ciele musíme nastaviť trochu inak. Dnes vo WRC jazdíme takým spôsobom, že neustále tlačíme na pílu a posúvame hranice, ale až vyrazíme do Kene, bude to skôr o tom, aby sme celú rely prečkali bez ujmy. Myslím, že je zaujímavé mať počas roka pred sebou takúto výzvu. Bolo ťažké zistiť, ako sa vlastne správne pripraviť, takže si myslím, že jazdci sa počas rely budú musieť prispôsobovať situácii, ale určite bude dôležitý prieskum trate, aby sme vedeli, čo nás čaká.“

     

Elfyn Evans (jazdec, vozidlo č. 33)

„Keňa je očividne veľkou neznámou, pretože nikto zo súčasných jazdcov na tomto podujatí nikdy nejazdil. Videl som, samozrejme, množstvo klasických záznamov z minulosti a všetky vyzerali naozaj veľkolepo. Tentoraz to nebude úplne to isté, pretože rýchlostné skúšky budú presnejšie naplánované, no i tak sa už nemôžem dočkať, až tam vyrazíme a zajazdíme si v celkom inom prostredí. Predpokladám, že to nebude práve najhladšie podujatie v kalendári, a mohla by to byť i veľká skúška pre vozidlo a možno aj pre všetkých jazdcov. Z toho, čo som videl, to vyzerá ako celkom voľná krajina, takže čítanie vozovky by mohlo byť dosť ťažké, ale pokiaľ sa tam nedostaneme a sami sa nepozrieme na prieskum trate, je ťažké posúdiť, čo vlastne bude najväčšou prekážkou.“

 

Kalle Rovanperä (jazdec, vozidlo č. 69)

„Keňa bude naozaj zaujímavá. Pre všetkých je to nové podujatie a zároveň je to skutočne historická klasika. Majstrovstvá WRC sa tam naposledy jazdili začiatkom nultých rokov, keď súťažil môj otec – videl som všetky staré videá z toho obdobia a otec mi tiež rozprával celý rad historiek. Preteky rely sú dnes už dosť iný šport, takže bude zaujímavé vidieť, ako zajazdíme eresky s vozidlami, ktoré máme dnes. Vieme, že základný princíp sa líši – napríklad sa nebudú jazdiť také dlhé eresky – ale aj tak bude zaujímavé sledovať, či budú podmienky na niektorých miestach rovnako drsné a zákerné. Všetko bude iné, ale už sa na to veľmi teším.“

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén