Unikli daňové údaje o amerických boháčoch. Budete prekvapení!

NETKY.SK • 9 Jún 2021, 08:18 • 2 min
Unikli daňové údaje o amerických boháčoch. Budete prekvapení!

Na spravodajský web prenikli podrobnosti, ktoré odhaľujú, akú malú daň z príjmu platia americkí miliardári.

slovakia

left justify in out

Nezávislá nezisková redakcia, ktorá produkuje investigatívnu žurnalistiku ProPublica tvrdí, že zaznamenala daňové priznania niektorých najbohatších ľudí na svete vrátane Jeffa Bezosa, Elona Muska a Warrena Buffetta.

 

img

 

Webová stránka tvrdí, že pán Bezos z Amazonu neplatil v rokoch 2007 a 2011 žiadnu daň, zatiaľ čo pán Musk z Tesly neplatil nič v roku 2018 .

 

Hovorkyňa Bieleho domu označila únik za „nezákonný“, vyšetruje ho FBI a daňové úrady. ProPublica uviedla, že analyzuje tzv. „Obrovskú hodnotu údajov daňového úradu“ o daniach miliardárov a ďalšie podrobnosti zverejní v priebehu nasledujúcich týždňov.

 

Prečítajte si: Separ odhalil novú spoluprácu! Spojil sa v skladbe s 8-ročnou Lil Ash

 

Únik prichádza v čase rastúcich debát o výške daní platených z dôvodu bohatej a prehlbujúcej sa nerovnosti. ProPublica uviedla, že 25 najbohatších Američanov platí menšie dane, v priemere o 15,8%, ako väčšina bežných amerických pracovníkov. Tento únik odhaľuje, ako efektívne sa najbohatší vyhýbajú daňovému systému.

 

Stredná hodnota bohatstva domácností v USA v roku 2018 bola asi 120 000 dolárov. Majetok Jeffa Bezosa na začiatku roka 2019 bol 131 miliárd dolárov. Napriek obrovskému bohatstvu sa Bezosovi dvakrát podarilo zaplatiť nulu na dani z príjmu. Generálny riaditeľ spoločnosti Amazon Bezos bol už v roku 2007 multimilionárom, no nezaplatil ani cent na federálnej dani z príjmu. Tento čin zopakoval ešte v roku 2011, na svojej ceste k tomu, aby sa stal najbohatším človekom na svete.

 

Prečítajte si: Zomrel posledný žijúci sovietsky vojak zapojený do oslobodenia tábora smrti v Osvienčime

 

V roku 2018 zakladateľ Tesly Musk, ktorý je v súčasnosti druhým najbohatším človekom na svete, neplatil žiadne dane z príjmu. Zástupcovia spoločnosti Bezos odmietli poskytnúť rozhovot. Musk na úvodnú otázku odpovedal otáznikom a viac sa neozval. 

 

img

 

O tom, či je to spravodlivé, si musí urobiť každý svoj vlastný obraz. Ale jedno je isté, väčšina Američanov sa spolieha na mzdy zo svojich zamestnaní, žijú od výplaty do výplaty. No pokiaľ ide o top 25 najbohatších Američanov, ich mzdy sa sotva zaregistrujú. V roku 2018 títo miliardári vykázali v daniach kombinovanú sumu 158 miliónov dolárov, čo predstavuje iba 1,1% z ich celkových vykázaných príjmov za daný rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies