Úvod ZO ZAHRANIČIA Klaus oslávil narodeniny na Pražskom hrade, gratuloval mu Zeman aj Putin

Klaus oslávil narodeniny na Pražskom hrade, gratuloval mu Zeman aj Putin

Václav Klaus s prezidentom Milošom Zemanom. (Foto: archív)

Bývalý český prezident a expremiér Václav Klaus usporiadal v Južných záhradách Pražského hradu oslavu svojich 80. narodenín. Poblahoželať mu prišiel aj prezident Miloš Zeman, ktorý ho zároveň vyzval na návrat do aktívnej politiky.

Ku gratulantom sa prostredníctvom veľvyslanca pripojil aj ruský prezident Vladimir Putin. Na akcii sa zúčastnilo okolo 500 pozvaných hostí. Klaus v rozhovore pre denník Právo povedal, že veľa politikov na oslavu nepozýval.

„V týchto vodách ja nelovím. Bol tam prezident Zeman, kardinál Duka a niekoľko bývalých poslancov. A, samozrejme, aj moji kolegovia z vlád z deväťdesiatych rokov,” prezradil Klaus.

Podľa Klausa nie je dôvod sa osemdesiatky báť. „Ja sa skutočne toho veku nebojím,“ povedal. Odmietol odpovedať na otázku, čo by v živote urobil inak. Kritici by tak podľa neho dostali argument, že priznal, že niečo urobil zle. „Tú radosť im nikdy neurobím,“ zažartoval.

Bývalý Klausov kancelár Jiří Weigel poznamenal, že iba traja českí alebo československí prezidenti sa dožili 80 rokov. Okrem Klausa to boli Tomáš Garrigue Masaryk a Ludvík Svoboda, ktorý však bol už v tom čase veľmi chorý.

Aj sám Klaus si k narodeninám, ktoré pripadajú na 19. júna, doprial darček: verejne predstavil štyri nové knihy. Publikácia Podčiarknuté ponúka výpisky z jeho publicistickej tvorby z rokov 1970 až 2020. Druhou „narodeninovou” publikáciou je výber citátov a výrokov, ktorý pod názvom Myšlienky Václava Klausa zostavil Tomáš Břicháček.

Tretia kniha s názvom Transformácia v ČR: cesta k slobode a prosperite vznikla v spolupráci s Národohospodársku fakultou Vysokej školy ekonomickej v Prahe. Posledná knižka je zborníkom anglických textov, prejavov a vystúpení Klausa z rokov 2014 až 2021.

Václav Klaus. (Foto: archív)