Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Senátori idú po krku Milošovi Zemanovi. Robí hanbu a porušuje ústavu

.daniel Antoni .svet

Vyšetrovanie výbuchov v muničnom sklade v moravských Vrběticiach v roku 2014 odhalilo, že za výbuchom sú pravdepodobne ruskí agenti. Dvaja ľudia prišli o život a škody boli za vyše miliardu českých korún. Celá politická scéna v ČR zaujala jednotný postoj, okrem jedinej výnimky - českého prezidenta Miloša Zemana. Následná tvrdá reakcia prišla zo Senátu.

Senátori idú po krku Milošovi Zemanovi. Robí hanbu a porušuje ústavu Ćeský prezident Miloš Zeman na návšteve v Rakúsku. Sita/AP Photo/Lisa Leutner

český prezident Miloš Zeman prekročil všetky medze. To si myslí Výbor pre zahraničie, obranu a bezpečnosť českého Senátu. Senát je horná komora Parlamentu ČR a medzi jeho úlohy podľa Ústavy ČR je dozerať na českého prezidenta, keby náhodou Zeman niečo vyviedol. Výbor zhodnotil Zemanovu reakciu na Vrbětice aj jeho ďalšie bonmoty a výroky v médiách. A výsledok senátorskej analýzy? Miloš Zeman nie je schopný vykonávať funkciu prezidenta ČR.

 Totiž celá politická scéna vrátane vlády a poslancov ťahala za jeden povraz a zaujala rázne stanovisko. Vyšetrovanie českej polície a tajných služieb ukázalo, že išlo o akt štátneho terorizmu zo strany Ruska. Česká vláda požiadala o solidaritu a Slovensko zareagovalo ako prvé. Česká republika sa dostala do diplomatickej roztržky s Ruskou federáciou. A Zeman? Ten celý týždeň mlčal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite