Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Horor aj pukancová mastenica

.martin Papšo .kultúra .film

Otvorené kiná po druhej vlne pandémie prinášajú inú vlnu – každý týždeň je plánovaných množstvo nových filmov. Budúci týždeň je to šesť noviniek a ten ďalší dokonca osem. Čo zaujímavé prináša aktuálny týždeň?

Filmy týždňa: Horor aj pukancová mastenica Millicent Simmonds, Noah Jupe a Emily Blunt vo filme režiséra Johna Krasinského Tiché miesto II.

nové filmy prichádzajú takým tempom, že pokiaľ sa nemajú hromadiť ako Cimrmanovi baníci, potom sa v kine niektoré dlho neohrejú. Ak teda natrafíte na niečo, čo vás zaujíma, neváhajte, lebo o chvíľu môže byť neskoro. 

film týždňa: Tiché miesto 2

Možno ste tu čakali iný film – Smolný pich aneb pitomý porno. To nie je česká komédia v štýle Nuda v Brně, ako by mohol naznačovať distribučný názov, ale spoločenská satira z Rumunska. Nuž, ak máte chuť pokrytecky sa pohoršovať nad ľuďmi, ktorí sa pokrytecky pohoršujú, nech sa páči. Tu je citát z nedávneho rozhovoru s režisérom filmu Radu Judem pre jeden slovenský denník: „Fašizmus, nie komunizmus, je podľa mňa nebezpečný“. Keby to povedal nejaký salónny komunista zo Západu, dalo by sa tomu rozumieť, ale umelec z Rumunska? Čau Česku, zbohom sloboda.

A teraz už o premiantovi z aktuálnych noviniek. Vinco Lukáč by povedal, že konkurencia tento týždeň nebola veľmi silná, ale pravda je taká, že Tiché miesto 2 je naozaj výborný film. Je to horor, a to veru nesvedčí o žánrovej pestrosti aktuálnej ponuky kín. Minulý týždeň mali premiéru 2 horory a do konca mesiaca pribudnú ďalšie tri. Tiché miesto 2 je však v jadre najmä rodinná dráma, a to nielen preto, že režisér a scenárista John Krasinski obsadil do hlavnej úlohy svoju ženu a do vedľajšej seba. Príbeh oboch dielov sa odohráva vo svete, kde treba byť úplne ticho, inak sa stane niečo strašné. Zvuk a hudba sú v hororoch esenciálnou zložkou a v tomto prípade sú využité v maximálnej možnej miere. Kým jednotka je komorná, takmer celý čas sa nerozpráva a vidíme len členov jednej rodiny, dvojka je už o niečo epickejšia. Aj keď aktuálne pokračovanie nedosahuje kvalitu prvého dielu, stále ide o solídnu drámu a v rámci žánru je to špička. Ak horory nemusíte, toto je prípad, keď by ste mohli skúsiť spraviť výnimku. Iste, treba prehliadnuť fakt, že v takmer úplnom tichu by sa dlhodobo prežiť nedalo, ale pokiaľ to akceptujete, užijete si slušnú dávku napätia. Zaslúžené 4 hviezdičky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite