Osudy Nemcov vysídlených na konci druhej svetovej vojny dokumentuje múzeum, ktoré otvorili v Berlíne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gundula Bavendammová
Riaditeľka Dokumentačného centra vysídlenia, vyhnania, zmierenia Gundula Bavendammová. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa/AP

V Nemecku v pondelok otvorili múzeum venujúce sa osudu miliónov Nemcov, ktorí boli donútení odísť z východnej a strednej Európy na konci druhej svetovej vojny. Múzeum však približuje aj ďalšie nútené vysídlenia v 20. a 21. storočí.

Dokumentačné centrum vysídlenia, vyhnania, zmierenia otvorili viac ako 13 rokov po tom, ako vláda kancelárky Angely Merkelovej schválila zámer.

Diskutovali dlho a intenzívne

„O tomto centre sa diskutovalo dlho a intenzívne v Nemecku, ale aj s našimi partnermi v Európe,“ povedala Merkelová v príhovore počas otvorenia múzea, na ktorom sa zúčastnili veľvyslanci Poľska, Česka a Maďarska. „Diskusie o tomto mieste neboli vždy ľahké, ale boli dôležité,“ dodala.

Projekt sa sústreďuje na milióny Nemcov, ktorí utiekli pred postupujúcimi sovietskymi silami a boli vyhnaní z niektorých častí východnej a strednej Európy, keď sa nemecké hranice po vojne posunuli na západ, „v historickom kontexte“ nacistických zločinov, uviedla Gundula Bavendammová, riaditeľka centra.

Vyhnanie bolo nespravodlivé

„Bez nacistickej politiky vyháňania a anihilácie by 14 miliónov Nemcov nestratilo svoje domovy,“ konštatovala riaditeľka.

„To však nemení skutočnosť, že ich vyhnanie Spojencami a štátmi strednej a východnej Európy po druhej svetovej vojne bolo tiež nespravodlivosťou,“ dodala Bavendammová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováGundula Bavendammová