Únia uvalila nové sankcie na Lukašenkov režim, pocíti ich už aj hospodárstvo Bieloruska

Únia uvalila nové sankcie na Lukašenkov režim, pocíti ich už aj hospodárstvo Bieloruska

21.6.2021 (Webnoviny.sk) – Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa v pondelok dohodli na uvalení sankcií na desiatky predstaviteľov a niekoľko bieloruských organizácií. Séria hospodárskych opatrení má zasiahnuť režim prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho spojencov.

EÚ uvalila zákazy cestovania a zmrazila majetok 78 bieloruských predstaviteľov. Zároveň zmrazila aktíva 8 subjektov, ktorými sú spoločnosti, banky alebo združenia. Momentálne sa vzťahujú reštriktívne opatrenie EÚ na celkovo 166 osôb a 15 bieloruských subjektov.

Sankcie budú bolieť

Mnohé z týchto subjektov, na ktoré sa zameriavajú sankcie, majú súvis s májovým núteným odklonom letu spoločnosti Ryanair do Minsku a následným zatknutím opozičného novinára Ramana Prataseviča, ktorý bol na jeho palube.

EÚ už v súvislosti s incidentom zakázala bieloruským aerolíniám prelety nad jej územím aj používanie jej letísk.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell avizoval, že ministri pripravia rad ekonomických sankcií, ktoré by mali lídri EÚ podporiť vo štvrtok na samite. „Budú bolieť, tvrdo ublížia bieloruskej ekonomike,“ objasnil.

Opatrenia budú pravdepodobne zahŕňať konanie proti vývozu uhličitanu draselného, ktorý je bežnou prísadou do hnojív, exportu tabakového priemyslu či ropných výrobkov.

Únia je jednotná

„Už nebudeme sankcionovať jednotlivcov. Teraz tiež uvalíme sektorové sankcie, čo znamená, že teraz budeme pracovať v hospodárskych oblastiach, ktoré sú pre Bielorusko a príjem režimu obzvlášť dôležité,“ povedal nemecký minister zahraničia Heiko Maas.

Podľa neho je európska dvadsaťsedmička jednotná, pokiaľ ide o sankcie, a nemieni v nasledujúcich dňoch a mesiacoch ustúpiť.

EÚ vystupňovala sankcie po vlaňajších sporných prezidentských voľbách v Bielorusku, ktoré podľa oficiálnych údajov vyhral Alexander Lukašenko.

Opatrenia sa zamerali na ľudí obvinených z volebného podvodu a zodpovedných za následný policajný zásah voči opozícii.

Viac k témam: bieloruská opozícia, protesty v Bielorusku, sankcie proti Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Únia uvalila nové sankcie na Lukašenkov režim, pocíti ich už aj hospodárstvo Bieloruska © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet