Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weiss to dokázal a verí tímu aj teraz. Proti silným hráme lepšie

Pred jedenástimi rokmi bol s tímom v podobnej pozícii, ako teraz Štefan Tarkovič. Najúspešnejší slovenský tréner v ére samostatnosti chystal na majstrovstvách sveta 2010 v Afrike mužstvo na posledný zápas v skupine.

21.06.2021 20:49
Vladimír Weiss st. Foto: ,
Vladimír Weiss.
debata (2)

Na konte malo jediný bod a pred ním bol súboj s Talianmi. Slováci vyhrali 3:2, poslali domov obhajcov titulu a z beznádejnej situácie sa dostali do osemfinále.

Vladimír Weiss je momentálne na sústredení so svojím súčasným tímom Slovanom Bratislava v Rakúsku, ale našiel si čas aj na šampionátový rozhovor.

Zišla vám na um paralela medzi MS 2010 a súčasnou situáciou?

Áno, je to veľmi podobná situácia, ale nie úplne identická. Najmä preto, že my sme mali na konte iba bod a potrebovali sme bezpodmienečne vyhrať. Súčasnému tímu bude stačiť asi aj remíza.

odkaz
euro 2020, odkaz

Môže to zvládnuť?

Možné to je, Španielov sme už v minulosti zdolali a po dobrom výkone, ešte pod vedením Jána Kozáka v Žiline. Budem chlapcom držať palce.

Čo rozhodne?

Naše mužstvo hrá lepšie so silnejšími súpermi. Vtedy hráči zo seba vydajú aj 120 percent síl. A v tomto zápase to musia urobiť. Ale Španielom pôjde o všetko, budú pod veľkým tlakom, väčším ako naši.

Máme skúsených hráčov, výborného brankára. Súper bude držať loptu, bude mať obrovskú prevahu, hrá tak s každým. Z televíznych záberov mám pocit, že v Seville je nekvalitný trávnik. To som prekvapený, lebo Španieli majú na dobrých štadiónoch lepšie ihriská.

Štefan Tarkovič Čítajte viac Tarkovič rátal aj s tým, že na Švédov bude mať len 14 hráčov

Čo by ste poradili trénerovi a hráčom?

Nemusím im nič radiť, vedia, čo ich čaká a čo musia robiť. Nemôžeme sa len brániť, to by sme určite nevydržali. Musíme byť nebezpeční aj vpredu a utvoriť si dve-tri šance.

Proti Španielom to bude náročné. Možno budeme mať jedinú a treba ju využiť, aj tá by mohla stačiť, v takých zápasoch sa to niekedy stane.

V tíme sú ešte niekoľkí hráči z afrického kádra, ale táto generácia Mareka Hamšíka, Pekiho Pekaríka, Kuca, môjho syna nebude hrávať v národnom tíme doživotne. Som presvedčený, že vydajú zo seba všetko.

Súčasťou slovenskej reprezentácie na Eure 2020... Foto: SITA/AP, Maxim Shemetov
Vladimír Weiss, Viktor Claesson Súčasťou slovenskej reprezentácie na Eure 2020 je aj Vladimír Weiss mladší.

Spomínate si na chvíle pred zápasom s Talianmi 24. júna 2010?

Nebolo to jednoduché obdobie, boli sme pod väčším tlakom ako súčasné mužstvo. Aj ja som bol pod obrovským tlakom, médií i verejnej mienky.

Ale hráči zahrali fantasticky a odvďačili sa nielen mne za dôveru. Na to rád spomínam, ale to už je za nami a celý život sa z toho nedá vyžiť.

Taliani mali pred rozhodujúcim zápasom dva body za dve remízy. Španieli sú teraz na tom úplne rovnako. Prekvapuje vás to?

Samozrejme, mnohí očakávali, že si pripíšu po dvoch stretnutiach šesť bodov. Španieli majú nové mužstvo. Tréner Luis Enrique išiel do veľkého rizika, nechal doma Ramosa i ďalších skúsených hráčov, stavil na mladých, viacerých naša futbalová verejnosť možno ani nepozná.

Zatiaľ mu dôveru nevrátili. Ich kvalita je vysoká, ale nie je taká výrazná ako v prípade Iniestu, Xaviho i ďalších. V tíme nie je superhviezda, na čo boli Španieli zvyknutí.

Álvaro Morata, Wojciech Szczesny Čítajte viac Legenda o problémoch súpera Slovákov: Z týchto Španielov nejde strach

Ako hodnotíte doterajšie výkony Slovákov?

Videl som prvý zápas s Poliakmi, odohrali sme celkom dobré stretnutie, boli sme aj nebezpeční vpredu. Mali sme dlho výhodu presilovky o jedného hráča, hralo sa nám ľahšie.

Ale súper sa sám oslabil a vo futbale sa občas stane, že mužstvo hrá aj s desiatimi lepšie ako predtým. Vyhrali sme zaslúžene.

Ktoré mužstvá vás zaujali v doterajšom priebehu šampionátu?

Určite Taliani najmä dobrou organizáciou hry. S Robertom Mancinim sa poznáme dlhé roky osobne, je to výborný, prísny tréner. Treba však dodať, že hrali všetky tri zápasy doma, čo je nespravodlivé voči ostatným, skresľuje to situáciu.

Milo ma prekvapili Maďari proti Francúzom, fantastickým, obetavým výkonom. Ale zasa platí, že hrali doma. Bez tých 60-tisíc divákov by to nedokázali.

Výborne hrali Nemci. Niekedy nie je na rýchlosť odpoveď a Nemci majú teraz rýchle typy vpredu, čím získavajú výhodu.

Sevilla, Španielsko, Slovensko Čítajte viac Turnaj v lufte. Ako pre koho

Kto je teda váš favorit turnaja?

Boli ním Belgičania, ale dobrých mužstiev je viac. Z outsiderov nik zatiaľ neprekvapil, neohrozia favoritov. Sympatický dojem urobilo Severné Macedónsko. Poznám tento tím. Keď som viedol Gruzínsko, vyradil nás v baráži o postup na tento šampionát.

Macedónci sú na veľkom turnaji nováčik, ale hrali s Rakúskom odvážne, útočili, dva góly dostali až v závere. Aj v druhom zápase s Ukrajinou pokračovali v tomto trende.

A dobre hrala aj Ukrajina, mužstvo, o ktorom sa menej hovorí. Ševčenko sa pustil do prebudovávania tímu, vymenil dosť hráčov a má tiež zaujímavý výber.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss ml. #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti