Valamire nagyon készülnek a hatóságok: oltás nélkül bizonytalanná válhatnak a külföldi utazások

camera

1

Valamire nagyon készülnek a hatóságok: oltás nélkül bizonytalanná válhatnak a külföldi utazások

Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Egyre több vakcina közül választhat, aki a koronavírus elleni oltás mellett dönt. És, úgy tűnik, egyre érdemesebb lesz beoltatnunk magunkat, ha nemcsak ki akarunk utazni az országból, hanem vissza is akarunk térni.

Uniós vállveregetés Szlovákiának

Mindössze egy vállveregetésnyi időt töltött Szlovákiában hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Azért kerített sort a villámlátogatásra, hogy bejelentse: zöld utat kap Szlovákia 6,3 milliárd euró értékű helyreállítási terve. Kissé tompította az emelkedett pillanat fényét, hogy Eduard Heger kormányfő már röviddel a látogatás és a hivatalos bejelentés előtt egy rádióinterjúban eldicsekedett a tervezet jóváhagyásával. Von der Leyen nemcsak azért dícsérte meg Szlovákiát, hogy az uniós tagállamok közül ötödikként nyújtottuk be a tervet, hanem azért is, mivel a dokumentum – állítása szerint – nagyon jó minőségű. Arra nem tért ki az Európai Bizottság elnöke, vajon Szlovákia szerinte képes lesz-e lehívni azt a hatalmas pénzmennyiséget, amelyre az Unió kasszájából az ország igényt tarthat. A szkepticizmus sajnos helyénvaló ebben az esetben, tudjuk ugyanis, hogy az uniós források igénybevétele nem tartozik Szlovákia erősségei közé.

Feledékeny exrendőr a bíróságon

Újabb tanúkihallgatások zajlottak a csótfai Horváth Lehel ellen zajló maffiaper mai tárgyalásán. A Specializált Büntetőbíróságon ezúttal az egyik gyilkosság áldozatának hozzátartozóin kívül elítélt bűnözők tettek vallomást a dunaszerdahelyi bűnügyekkel kapcsolatban. Megjelent az egykori Piťo-féle pozsonyi maffia pöstyéni helytartója, Róbert Bíly, valamint Šaróka István exrendőr, akit nemrég korrupció miatt ítélt el ugyanez a bíróság. Utóbbi mintha gyorsan felejtene – a hétfői tárgyaláson azt találta mondani, hogy rendőrként soha nem árult el semmit a maffiózóknak, és azokat a dolgokat – pénzt, telefont, tévét, motort, autót, házimozi-rendszert, számítógépet –, amiket elfogadott tőlük, mindig csak ajándékba kapta. Ha az exzsaru a 35 ezer eurós pénzbüntetése mellé tavaly ősszel nem feltételes, hanem letöltendő három évet kapott volna a bíróságtól, lehet, hogy most szerényebben viselkedett volna, és nem tagadott volna meg mindent, amit néhány hónapja még beismert.

Dunaszerdahely már biztonságos

A koronavírus harmadik hulláma előtt a legbiztonságosabb vidéknek a főváros és Dunaszerdahely környéke számít, derült ki a régiós oltottsági adatok összehasonlításából. Már csak egy piros és egy rózsaszín járásunk van, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás viszont zöldre váltott. Mindez pedig főként annak köszönhető, hogy egyre többen veszik fel az oltást Dél-Szlovákiában is. Vakcinából pedig egyre nagyobb a választék.

Az egészségügyi minisztérium jövő hétfőn elindítja a regisztrációt a Johnson & Johnson vállalat által kifejlesztett Janssen nevű vakcinára. Az oltóanyagot egy adagban adják be és már 14 nap után védelmet nyújt a koronavírus ellen. Azonban, mivel kevés van belőle, az „aki kapja, marja” elv érvényesül az oltásra jelentkezéskor, így ezt az oltóanyagot – hacsak korábban el nem fogy – mindössze három héten át igényelhetjük. A 18 évnél idősebbek tehát készülhetnek, hétfő reggel érdemes lesz egy korai időpontra beállítani az ébresztőórát. A korábban inkább csak babaápolási termékeiről ismert Johnson & Johnson vakcinája elsősorban azoknak kínál egyszerű és gyors megoldást, akik mondjuk egy külföldi útra készülve minél hamarabb védettséget akarnak szerezni.

Oda könnyen, vissza nehezebben

A külföldi utazásokat ugyanis egyelőre nem korlátozzák a szlovák hatóságok. Azonban, jelentette be ma az egészségügyi miniszter, nemsokára változni fognak az országba való beutazás feltételei. Valószínűleg csak azoknak teszik majd lehetővé a problémamentes hazatérést, akik már megkapták a védőoltást. Roman Mikulec belügyminiszter azt sem zárta ki, hogy állandó ellenőrzés lesz a határokon. Sőt, kilátásba helyezte azt is, hogy csökkenteni fogják a nyitva tartó határátkelők számát. Azt már ma bejelentették, hogy június 22. és 24. között, vagyis keddtől csütörtökig, intenzívebben ellenőrzik majd a Medve–Vámosszabadi határátkelőn a karanténkötelezettséget. A külföldre utazás feltételei tehát egyelőre bizonytalanok, azonban egy olyan rendszer körvonalazódik, amelyben például nyugodtan felszállhatunk Pozsonyban egy Korfura induló repülőgépre, hiszen Görögország például mától már PCR-tesztet sem kér a beutazóktól, az viszont bizonytalan, hogy hazajöhetünk-e ha addigra nem leszünk beoltva.

Jaj, hogy élvezzem én a strandot?

Végezetül egy jó tanács: Strandolás közben gyakran mossunk kezet – a többi között erre hívta fel ma a figyelmet a közegészségügyi hivatal. Kíváncsian várjuk, milyen mémek születnek majd a medencében buzgón tisztálkodó fürdőzőkről, addig is azért vegyük komolyan a figyelmeztetést, hogy strandolni szabad, de legyünk körültekintőek, amikor lángosért vagy öltözőszekrényért tolakodunk. Fontos információ, hogy a medencék vizében a tudomány mai állása szerint nem terjed a vírus, összefogdosott kilincsekről, padokról viszont megkaphatjuk a nyavalyát.

Juhász László

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program