Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovensko a Česko má výročie. Už je to 30 rokov od odchodu okupantov
Zdielať na

Slovensko a Česko má výročie. Už je to 30 rokov od odchodu okupantov

BRATISLAVA / Slovensko si pripomína 30. výročie odchodu sovietskych vojsk, ktoré sa u nás "dočasne" zastavili po potlačení pražskej jari v roku 1968. Odsun vyše 70 tisícok vojakov, ktorí okupovali Československo, trval 16 mesiacov. Dodnes sme sa však nevysporiadali so škodami, ktoré po sebe zanechali.

"U nás došlo k flagrantnému porušeniu medzinárodného práva, tu sovietske jednotky ani takáto politika nemali mať miesto," povedal generál Svetozár Naďovič, náčelník správy pre zabezpečenie odchodu sovietskych vojsk. 

"No im sa odísť nechcelo po 20 rokoch okupácie a po 40 rokoch politického riadenia všetkých satelitov odísť sa im určite nechcelo, myslím, že mnohí to doteraz nezabudli," konštatoval Milan Kňažko, vtedajší poradca Václava Havla. V roku 1945 nás oslobodili, aby následne v roku 48 dopomohli nástupu komunistickej diktatúry a v roku 1968 nás pre istotu obsadili. Sovietski okupanti opustili Československo po dlhých 23 rokoch.

Hlavnou tvárou odsunu vojakov bol Michael Kocáb, známy skôr ako muzikant kapely Pražský výber. "Všetci sa toho báli vrátane Dubčeka. Pokiaľ nebudú sovieti tak si môžeme robiť čo chceme, pretože pokiaľ by ich to prestalo baviť tak je koniec, bolo jasné, že sametovka skončí až keď odíde sovietska armáda z nášho územia," reagoval politik Michael Kocáb. 


Aj keď je to 30 rokov od odchodu sovietskych vojsk, environmentálne záťaže, ktoré po sebe zanechali, sanujeme dodnes. "Väčšinou ide o to, že oni vytvárali také jamy, do ktorých nalievali všetok olej bez ohľadu na to ,aký druh to bol, jednoducho spôsoby už vtedy československej armáde by boli trestané," vyjadril sa minister životného prostredia Ján Budaj. Jedným y týchto miest je aj Sliač, financie na konečné odstránenie záťaží však neplatí Rusko, ale Európska únia. "V našich štruktúrach bolo mnoho spolupracovníkov so sovietmi a komunistov, ktorým sa nechcelo tieto témy riešiť. Sa rysovalo aspoň 5 miliárd, nedostali sme ani korunu," uviedol politik Kocáb. "Európska únia poskytuje peniaze aj na sanácie takýchto enviromentálnych škôd, ktoré tu ostali po okupačných vojskách, takže mnohé projekty, či už na Sliači ale aj iných miestach, tak majú možnosť požiadať o európske zdroje," vysvetlil europoslannec Ivan Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy