Firma Apple uviedla na trh dlho očakávanú funkciu ochrany súkromia pre iOS

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 21:59 • 2 min
Firma Apple uviedla na trh dlho očakávanú funkciu ochrany súkromia pre iOS

Najnovšia verzia mobilného operačného systému spoločnosti, iOS 14.5, vyzve používateľov zariadení iPhone a iPad, aby sa odhlásili zo sledovania v aplikáciách, ktoré monitorujú ich správanie a zdieľajú tieto údaje s tretími stranami. Firma Apple dnes na trh uviedla novú funkciu ochrany súkromia.

slovakia

left justify in out

Táto nová funkcia je významným krokom v oblasti ochrany súkromia používateľov, pretože dáva ľuďom väčšiu kontrolu nad dátami aplikácií mobilných telefónov a nad tým, ako ich používajú spoločnosti, ako sú napríklad  Facebook a Google, na zacielenie reklám. Tento krok mnohých potešil, no zároveň sklamal vývojárov aplikácií a technologické spoločnosti, ktoré sa roky spoliehajú na rezervu používateľských údajov a obávajú sa, že v blízkej budúcnosti budú od nich pravdepodobne odrezaní.

 

img

 

 

Spoločnosť Google ohlásila niekoľko zmien vo svojich reklamných systémoch Google po ohlásení nových funkcií ochrany osobných údajov spoločnosti Apple. Aktualizácia tiež viedla k pomerne verejnému boju medzi Facebookom a Apple. Facebook viedol mesačnú mediálnu kampaň, v ktorej tvrdí, že zmeny spoločnosti Apple poškodia prispôsobené reklamy podporujúce malé a stredné podniky. Zmena je v skutočnosti relatívne škodlivá pre Facebook, existuje predpoklad že sa mnoho používateľov Facebooku odhlási.

 

img

 

Ako to bude fungovať?

Najväčší rozdiel, ktorý väčšina ľudí uvidí po zavedení nového nástroja na ochranu osobných údajov je kontextové okno, ktoré sa zobrazí po otvorení aplikácie, ktorá vás sleduje. Od roku 2012 používajú aplikácie vyvinuté pre iOS identifikátor reklamy na vykonávanie sledovania na rôznych weboch a v rôznych aplikáciách. Aplikácie zvyčajne zhromažďujú tento identifikátor, aby mohli prepojiť informácie o používateľovi zhromaždené prostredníctvom aplikácie s informáciami o tomto používateľovi zhromaždenými inde, napríklad na webe, s cieľom lepšie zacieliť reklamy. Najnovšia aktualizácia priamo vyzýva používateľov, aby schválili a zamietli sledovanie pre každú aplikáciu. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Máte radi telefóny LG? Žiaľ, koncom júla firma ukončí ich výrobu

 

Vďaka funkcii Transparentnosť sledovania aplikácií budú aplikácie vyžadovať povolenie používateľov na prístup k IDFA používateľa pred vykonaním sledovania, čo môže zahŕňať zhromažďovanie údajov používateľov na predaj sprostredkovateľom údajov alebo prepojenie údajov aplikácií používateľa s údajmi tretích strán, ktoré boli zhromaždené v aby ste mohli zacieliť reklamy. Spoločnosť Apple uviedla, že tieto nové pravidlá ovplyvnia aj ďalšie procesy aplikácií, medzi ktoré patrí zdieľanie údajov o polohe s sprostredkovateľmi údajov a implementácia skrytých sledovacích nástrojov na účely vykonávania analytickej analýzy reklám. Niektorí odborníci na reklamný priemysel sa domnievajú, že veľký počet používateľov sa odhlási zo sledovania, keď bude zverejnená nová funkcia transparentnosti sledovania aplikácií.

 

Aktualizácia softvéru iOS 14.5 je považovaná za veľkú výhru v oblasti ochrany osobných údajov používateľov. Očakáva sa, že poskytne používateľom zariadení iPhone oveľa lepší prehľad o type sledovania, ktoré sa uskutočňuje v ich zariadeniach. Aj keď používatelia spoločnosti Apple mali v minulosti určitú kontrolu nad sledovaním reklám, pre používateľov je jednoduchšie ako kedykoľvek predtým zrušiť sledovanie.

 

"Uvidia jednoduché pop-up okno, ktoré ich v podstate prinúti odpovedať na otázku, či sú v poriadku so sledovaním alebo nie.  Ak sú, veci idú ďalej, ” vysvetlil šéf Apple Apple Tim Cook v rozhovore pre Kara Swisher začiatkom tohto mesiaca. "Ak nie sú, potom je sledovanie pre túto osobu v súvislosti s konkrétnou aplikáciou vypnuté," dodal.

 

Spoločnosť Apple už roky vedie vlastnú kampaň, v ktorej sa ako kľúčové vlastnosti svojich produktov uvádza súkromie a bezpečnosť. Tim Cook, generálny riaditeľ spoločnosti, už dlho zdôrazňuje, že Apple nie je v dátovom biznise , čo je pozícia, ktorá ho čoraz viac dostáva do rozporu s generálnym riaditeľom Facebooku Markom Zuckerbergom.

 

Ďalšie výhody aktualizácie

Okrem funkcií ochrany súkromia ponúka iOS 14.5 ešte niekoľko ďalších dôvodov na aktualizáciu softvéru. Teraz napríklad budete môcť nastaviť svoj telefón tak, aby automaticky sťahoval aktualizácie zabezpečenia , namiesto aby ste si to pamätali sami. K dispozícii sú nové možnosti emodži.

 

img

 

Teraz máte tiež možnosť odomknúť telefón pomocou Apple Watch, ak fotoaparáty Face ID zariadenia vidia, že máte rúško.Táto najnovšia funkcia je stále novým a osobným spôsobom, ako pripomenúť používateľom druh dátových aplikácií, ktoré vyhľadávajú. Máte sa na čo tešiť!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies