MENU

Integračný výcvik leteckých jednotiek ukončený

V priestoroch leteckej základne Sliač bol v rámci medzinárodného cvičenia Slovenský štít 2021 vykonávaný dvojtýždňový integračný výcvik leteckých posádok príslušníkov Vzdušných síl OS SR s vrtuľníkovými jednotkami armády USA, ktorú reprezentujú bojové vrtuľníky AH-64 Apache a multifunkčné vrtuľníky UH-60 Blackhawk v rôznych verziách.

V prvej fáze sa zahraničné jednotky pod vedením slovenských posádok oboznamovali so vzdušným priestorom SR a s priestorom vyčleneným pre cvičenie Slovenský štít 2021. Druhá fáza integračného výcviku bola zameraná na spoločné vykonávanie vzdušných operácií na podporu pozemných síl taktickými lietadlami L-39, zatiaľ čo stíhacie lietadlá MiG-29 v tejto fáze za podpory taktických lietadiel a vrtuľníkov zabezpečovali ochranu vzdušného priestoru operácie počas dennej aj nočnej doby. V priebehu oboch fáz dopravné lietadlá C-27J Spartan a vrtuľníky UH-60M Blackhawk taktiež zabezpečovali úlohy prepravy materiálu a vysadzovanie jednotiek pozemných síl a síl pre špeciálne operácie.

Ciele integračného výcviku leteckých jednotiek boli splnené, čo bolo preverené v rámci kontroly zladenosti v súlade so scenárom vedenia spoločnej operácie v zastavanom priestore v Centre výcviku Lešť.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Veliteľstvo Vzdušných síl OS SR Zvolen, Ozbrojené sily SR /r

Súvisiace články:
Sily pre špeciálne operácie krok pred spustením operácií na medzinárodnom cvičení SLOVAK SHIELD 2021
„Dočasným veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Miroslav Modrocký“

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.