Hokejbalisti z Medveďovej chcú byť dobrými susedmi, i keď niektorí miestni sa na nich hnevajú

21.6.2021
0

Zdroj: FB Petržalská hokejbalová liga

Páčil sa vám článok?

Na ihrisku na Medveďovej sa každú nedeľu poobede bude až do augusta opäť stretávať sedem tímov Petržalskej hokejbalovej ligy. Áno, pri góle búchajú hokejkami o mantinely, čo sa medzi domami ozýva. Avšak aj oni tvoria život na sídlisku, tak im odpustite emócie, ktoré k športu patria a príďte ako diváci zažiť atmosféru súťaže. Každý je vítaný.

Pandémia poznačila aj Petržalskú hokejbalovú ligu. „Začínali sme v septembri. Stihli sme odohrať päť kôl, kým sa v rámci opatrení zrušili všetky súťaže,“ hovorí šéf PHBL Miroslav Dragun. „Nehralo sa od polovice októbra do 23. mája. Po zimnej prestávke sa od februára do apríla mala hrať základná časť a v tomto čase už malo byť na programe semifinále. Korona to celé zmenila.“ Hokejbalisti tak aktuálne dobiehajú 8 kôl a 24 zápasov, takže play off sa začne až 20. júna a celá súťaž ukončí až 1. augusta.

Vďaka pozitívnemu prístupu mestskej časti a snahe Miroslava Draguna, ktorý je zároveň miestny poslanec, bude ihrisko na Medveďovej čoskoro najmodernejšie v rámci Bratislavy pre hokejbal vo formáte 3 plus 1. Už má nové mantinely, aj pripravený projekt na vybudovanie šatní, aby sa hráči nemuseli prezliekať vonku vedľa detského ihriska. V lete sa budú renovovať staré tribúnky a v najbližších týždňoch dostane ihrisko aj nový povrch za 14 400 eur. Celá obnova ihriska vyjde na 25-, až 30-tisíc eur.
Ihrisko cez víkend slúži prioritne na súťaž, ale zvyšok týždňa je k dispozícii všetkým. Je v správe mestskej časti, takže by sa nemalo stať to, čo v areáli kedysi verejnej školy na Sklodowskej, kam dnes futbalisti na detské ihrisko pustia len deti z francúzskej školy a iné nekompromisne vykážu.

„Ja som sa na ihrisku na Medveďovej hrával ako dieťa, dnes tam vídam iné deti a chcem, aby to tak zostalo,“ hovorí Miroslav Dragun. Dodáva však, že streľbu s pukmi by ste si na zrekonštruovanom ihrisku už mali odpustiť. „Puky patria na ľad, mantinely na ne nie sú stavané, navyše spôsobujú veľký hluk. Bránky so sieťkami, ktoré sú k dispozícii stále pre všetkých, zas zničíte, keď do nich budete strieľať šupy futbalovými loptami. Keď tu budete hrať futbal, myslite na to.“ Nový povrch nebude vhodný ani pre inline. Predsa len, je to hokejbalové ihrisko. Cez týždeň na ňom trénuje mládež z klubu Indiáni Bratislava. Ak sa chce vaše dieťa naučiť hrať hokejbal, možnosť tu je. „Na Facebooku ma kontaktujú hráči, tých vieme umiestniť do klubov. Avšak záujem prejavilo aj niekoľko rodičov, preto liga plánuje cez leto aj kemp pre deti zo sídliska. Chystáme sa zorganizovať aj letné detské turnaje a so základnou školou Narnia, ktorá má tiež hokejbalové ihrisko, pripravujeme hokejbalový deň,“ hovorí Miroslav Dragun.

Odjakživa tu bolo športovisko

Ako už začína byť pomaly zvykom, keď sa niečo na sídlisku zmení, vždy sa nájde zopár nespokojných. Chceme športoviská, chceme detské ihriská, ale nie pod mojím oknom, lebo... hluk. Takže aj hokejbalové ihrisko na Medveďovej, ktoré sa po rokoch chátrania dožilo obnovy a ožilo, má svojich kritikov. Bolo by však lepšie, keby tu namiesto hokejbalového ihriska bolo parkovisko, bytový dom či kancelárie? „Chápem, že obyvatelia chcú svoj komfort a môže ich rušiť, keď sa chalani hlasno tešia, prípadne nadávajú, keď sa niečo nepodarí či búchajú hokejkami o mantinel... Ale šport je aj o emóciách a nedeje sa to každý deň. Len raz v týždni, pár hodín, od tretej do piatej poobede,“ argumentuje Miroslav Dragun a pokračuje: „Snažíme sa chalanov usmerniť, nechceme obyvateľov hnevať, práve naopak, chceme byť dobrými susedmi Ovsišťanov. Aj preto sa chystáme zorganizovať spoločnú akciu, pozvať obyvateľov okolitých domov medzi nás. Spoznať nás a krásu hokejbalu. Všetci sú vítaní.“


(in)

Páčil sa vám článok?