Denník N

Na jeseň, koncom leta alebo tu tretia vlna už je? Kedy sa rozbehne a ako sa na ňu pripraviť (anketa s odborníkmi)

Tretiu vlnu odborníci očakávali až na jeseň. Rýchle šírenie variantu delta však spustilo obavy, či tretia vlna nepríde do Európy aj na Slovensko skôr a ako sme na ňu pripravení.

Vo Veľkej Británii sa už rozbieha tretia vlna pandémie covid-19. Delta variant, ktorý sa šíri rýchlejšie, naberá na dominancii. Na to, aby boli ľudia chránení, potrebujú dve dávky vakcíny.

Na Slovensku zatiaľ nemáme informácie o tom, že by sa tu už delta variant šíril, dominantný je stále alfa variant, čo je takzvaná britská mutácia. Tá sa na Slovensku rýchlo presadila vlani v decembri a v januári. Kontakty medzi Slovenskom a Britániou sú živé, na Britských ostrovoch žijú desaťtisíce ľudí zo Slovenska, ktorí sa do vlasti zvyknú vracať na vianočné sviatky a tiež aj na letné prázdniny.

Ďalším rizikovým faktorom sú fanúšikovské presuny na zápasy našej reprezentácie, ale aj zápasy, ktoré sa hrajú v Budapešti a cestovanie na dovolenky. V neprospech Slovenska je aj nízka zaočkovanosť. Viacerí odborníci predpokladajú, že delta variant tu už máme, len o tom ešte nevieme.

Denník N oslovil odborníkov a spýtal sa ich:

1. Kedy očakávate, že príde tretia vlna na Slovensko?

2. Ako by sa na ňu mal štát pripraviť?

Vladimír Lengvarský,
minister zdravotníctva, nominant OĽaNO

1. Zlomová bude jeseň. Akí budeme zodpovední v lete, takú budeme mať jeseň. Aj vďaka očkovaniu verím, že bude miernejšia, ako sme to poznali za uplynulý rok. Preto prosím verejnosť, aby očkovanie nepodceňovala, je to v tejto chvíli jediná a účinná prevencia na ochranu zdravia seba a svojich blízkych.

2. Mnohé kroky priebežne už realizujeme. Ide o posilnenie hraníc, monitoring spodných vôd, rozšírenie kapacít na sekvenovanie a PCR testovanie, posilnenie kapacít trasovania. Uvažuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie