Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Okupácia sovietskymi vojskami priniesla veľké škody

Na archívnej snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Aj tieto udalosti sú súčasťou našej histórie a je potrebné si ich dobre pamätať, povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Bratislava 21. júna (TASR) - Okupácia sovietskymi vojskami priniesla veľké hospodárske škody, zničené budovy, cesty, ale aj významné ekologické znečistenie. Pri príležitosti 30. výročia odchodu sovietskych vojsk z územia Československa to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Posledný transport so sovietskymi vojakmi a technikou opustil Československo 21. júna 1991.

"Aj tieto udalosti sú súčasťou našej histórie a je potrebné si ich dobre pamätať. V novembri 1989 sme sa rozhodli obnoviť našu suverenitu, slobodu a bezpečnosť, a urobiť všetko preto, aby sa naša historická skúsenosť už nikdy nezopakovala," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Dodal, že o to viac treba upozorňovať na to, ak dochádza k porušovaniu ľudských práv, upieraniu osobnej slobody alebo k prekresľovaniu hraníc ozbrojenými silami tak, ako to bolo "v našom bezprostrednom susedstve". Korčok zdôraznil, že garantom bezpečnosti a suverenity Slovenska sú Európska únia a NATO.

Okupácia, ktorá zastavila začatý proces demokratizácie a odštartovala normalizáciu, sa začala vpádom vojsk Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy v auguste 1968 a trvala 23 rokov, priblížil rezort diplomacie. V období od 1. januára 1969 do 21. júna 1991 pripravila okupácia o život najmenej 267 Čechov a Slovákov.