Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Posledný dar Šafránkovej jej fanúšikom! TOTO sa vďaka nej práve deje!
Zdielať na

Posledný dar Šafránkovej jej fanúšikom! TOTO sa vďaka nej práve deje!

Archívna reportáž

Sú to už pomaly dva týždne, čo fanúšikov nezabudnuteľnej Popolušky, ale aj krásnej Barunky, či hviezdy bezpočtu ďalších skvelých filmových postáv, zaskočila správa o jej smrti. Libuše Šafránková zomrela vo veku 68 rokov, len dva dni po narodeninách. Odvtedy bola hlavnou témou posledná rozlúčka, fanúšikovia dúfali, že aj im umožní rodina zosnulej dať Libuške posledné zbohom. A vyšli im v ústrety.

Po oznámení rodiny Libušy Šafránkovej, kde všade sa budú konať smútočné obrady, nastal náhly šum. Týkal sa situácie okolo kostola sv. Anežky na Spořilově, kde sa má konať v piatok verejná rozlúčka s obľúbenou herečkou. Niekto upozornil na to, že vysoké schodisko, ktoré vedie do kostola, sa nachádza v dezolátnom stave. Je to nielen hanba, ale táto skutočnosť by mohla ohroziť bezpečnosť ľudí, ktorí sa prídu so zosnulou herečkou rozlúčiť, ale aj tých, ktorí budú po nich vynášať truhlu z kostola do pripraveného pohrebného voza, ako je zvykom. Po medializácii tejto záležitosti začali kompetentné organizácie hľadať riešenie, píše portál Blesk.cz.

Na zdevastované schodisko sa prišli koncom minulého týždňa pozrieť odborníci. Po technickej obhliadke skonštatovali, že schody budú do pohrebu herečky aspoň provizórne v poriadku. Okrem technikov boli na obhliadke prítomní zástupcovia Ministerstva kultúry, Národního divadla a aj pohrebnej služby. "Schody už sú z väčšej časti opravené a podlepené tak, aby cez víkend všetko zaschlo, potom sa to ešte zmyje vapkou plus kultivuje zeleň okolo, teda do piatku by všetko malo byť pripravené," prehlásil Blesku zástupca pre životné prostredie Tomáš Hrdinka z radnice Praha 4, pod ktorú Spořilov patrí, a preto sa aj o opravu postarala. "Viacmenej stále ide o provizórne opatrenie a sprístupnenie schodov iba na ten jeden deň. Generálna oprava je plánovaná na jeseň tohoto roku," dodal Hrdinka. Libuška tak dokázala dať nepriamo dar svojim fanúšikom, keď sa pre jej rozlúčku zabezpečila oprava schodiska, ktorá sa inak roky nevedela rozhýbať.

Pripomeňte si Šafránkovú v skvelej komédii Jak utopit doktora Mráčka...:

Kostol, neďaleko ktorého dlhé roky bývala herečka a často ho navštevovala, bol dostavaný 28. októbra 1935. Je chránený ako kultúrna pamiatka ČR. Posledné roky nadviazala Libuše hlboký priateľský vzťah s novým kňazom Jakubom Františkom Sadílkom, ktorý bol  aj jej spovedníkom. Práve on bude viesť zádušnú omšu za zosnulú herečku 25. júna v kostole sv. Anežky, ako aj zádušnú omšu a uloženie na cintoríne 2. júla v Šlapanicích u Brna.

​Na poslednej ceste z obľúbeného kostola Libuši Šafránkovej ju budú niesť vybraní nosiči. "Tradíciou na pohreboch významných umelcov je vynášanie rakvy za potlesku v špalieri kolegov," potvrdil hovorca Národního divadla Tomáš Staněk záverečný plán poslednej rozlúčky. Do celého priebehu smútočného obradu musí zasahovať aj hygiena. "Rodina stále rieši, koľko ľudí bude môcť do kostola a koľko sa ich bude môcť pohybovať na vyčlenenom priestranstve vedľa neho, kde budú obrazovky," povedala sestra herečky. Úlohu hlavného organizátora rozlúčky s herečkou prebral za celú rodinu jej syn Josef Abrhám mladší. Životný partner herečky, herec Josef Abrhám, na to už nemá dostatok ako fyzických, tak aj psychických síl. Po skone milovanej manželky z okruhu jeho blízkych vyšla správa, že definitívne ukončil hereckú kariéru.

Súvisiace články

Najčítanejšie