Založ si blog

5 tipov, ako zvládnuť rekonštrukciu bytu s minimom starostí

Odhodlali ste sa po rokoch na rekonštrukciu bytu a hľadáte spôsoby, ako ju zvládnuť čo najrýchlejšie a najjednoduchšie? Ak pred začiatkom rekonštrukcie venujete určitý čas plánovaniu a hľadaniu tých správnych dodávateľov, ušetríte si kopec starostí, ktoré by ste inak museli riešiť takpovediac „za pochodu“. Aby ste sa nemuseli spoliehať na žiadne náhody, prečítajte si našich 5 tipov, ktoré vám uľahčia prežitie rekonštrukcie. Výsledok navyše bude stáť za to! 

1. Plán, projekt a vizualizácia

Akákoľvek rekonštrukcia bytu by mala začať dôkladným naplánovaním. Spravte si rozvrh konkrétnych prác, určite si rozsah a pokúste sa všetky činnosti zladiť tak, aby jednotlivé práce na seba rozumne nadväzovali. Pri plánovaní vždy počítajte aj s časovou rezervou, niektoré práce sa môžu ľahko zdržať, iné sa zas možno podarí dokončiť skôr. Čím lepší bude váš plán, tým ľahšie budete počas rekonštrukcie čeliť neočakávaným zmenám. 

Pri väčšej rekonštrukcii venujte pozornosť projektovaniu a prípadnej vizualizácii. Ak budete mať spracovanú podrobnú vizualizáciu, omnoho ľahšie sa vám bude komunikovať s dodávateľmi, pretože na základe nej budú jasne vidieť, aké sú vaše požiadavky. Počiatočná investícia do vizualizácie resp. kvalitného projektu, môže mať pre vás v neskorších fázach doslova cenu zlata.  

2. Výber tých správnych stavebných materiálov

Ak oslovíte konkrétnych odborníkov, určite vám pri výbere stavebných materiálov poradia. V prípade, že máte špecifické požiadavky a radi by ste si stavebné materiály vybrali svojpomocne, dá sa aj to, avšak nájdite niekoho, na koho sa pri výbere budete môcť 100 % spoľahnúť. Ak zoberiete výber stavebného materiálu do vlastných rúk, budete mať zároveň lepšiu kontrolu nad tým, aby ste neprekročili stanovený rozpočet. 

Široký sortiment stavebných materiálov nájdete na www.stavebniny-stavplot.sk, pričom počítať môžete aj s odbornou pomocou pri výbere tak, aby ste za svoje peniaze dostali to najlepšie. 

alpska palisada
Alpská palisáda (zdroj: stavebniny-stavplot.sk)

3. Myslite aj na svojich susedov

Rekonštrukcia bytu nebude náročná iba pre vás, ale aj pre vašich susedov. Vŕtanie, búchanie či zvýšená prašnosť nie sú v prípade rozsiahlejších rekonštrukcií ničím nezvyčajným. Základnou slušnosťou je dostatočne konkrétne oznámenie, v akom termíne bude rekonštrukcia prebiehať a na koho sa v prípade problémov majú susedia obrátiť. Všetky práce sa snažte organizovať tak, aby ste susedov zbytočne neobťažovali hlukom a neporiadkom. 

4. Kam so stavebným odpadom?

Pri väčších aj menších rekonštrukciách je vždy potrebné vyriešiť, ako naložíte so stavebným odpadom. Ak sa obrátite na firmu, ktorá vám rekonštrukciu zabezpečí na kľúč, tak sa o odvoz a likvidáciu stavebného odpadu starať nemusíte. Ak ale niektoré z prác robíte svojpomocne, zabezpečte si už vopred spôsob jeho likvidácie. Myslite tiež na to, že nie s každým odpadom môžete narábať – typickým príkladom je trebárs azbest, ktorého likvidáciu je potrebné zveriť do rúk odborníkom.

likvidácia nebezpečného odpadu
Likvidácia nebezpečného odpadu (zdroj: montescompany.sk)

Likvidácia nebezpečného odpadu teda nie je záležitosťou, ktorú by ste zvládli svojpomocne. Nielenže narábanie s takýmto odpadom je rizikové pre vaše zdravie, ale zároveň je aj tento odpad potrebné likvidovať pri dodržaní špeciálnych opatrení. Firma Montescopany poskytuje komplexné služby týkajúce sa narábania a likvidácie s nebezpečnými odpadmi, takže ak pri rekonštrukcii hrozí, že by ste prišli do styku s nebezpečnými materiálmi, je potrebné obrátiť sa na profesionálov.  

5. Majte záložný plán, ak sa niečo nepodarí podľa vašich predstáv

Môžete mať všetko dopodrobna rozplánované, no neraz aj zdanlivá drobnosť pri rekonštrukcii vaše plány prekazí. Stačí, ak sa majstri trochu zdržia, alebo sa pri rekonštrukcii objaví neočakávaná prekážka. Vždy majte pripravený plán toho, čo urobíte, ak napríklad zostane kúpeľňa nepoužiteľná po dlhší čas, alebo ak sa budete musieť na pár dní úplne odsťahovať.

Pustite sa do rekonštrukcie vždy s rozumom, jasným plánom a k tomuto plánu si pripravte aj záložný. Nadobudnete istotu, že počas zveľaďovania vášho bytu vás len tak ľahko nič neprekvapí. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 724320x
Priemerná čítanosť článkov: 1390x

Autor blogu