Prejsť na obsah

Mesto počas aktuálnych horúčav varuje obyvateľov pred zvýšeným rizikom vzniku požiarov

V nasledujúcich dňoch by až do piatku 25. júna malo v metropole východu panovať horúce počasie s teplotami až do 36 stupňov. Mesto Košice spolu s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Košiciach preto varuje pred zvýšeným rizikom vzniku požiarov a spoločne vyzývajú obyvateľov ako aj návštevníkov Mestských lesov, aby nezakladali oheň v prírode.

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý občan povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Fyzickým i právnickým osobám sa v zmysle príslušného zákona o ochrane pred požiarmi a vyhlášky ministerstva vnútra zakazuje v prírode fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, používať otvorený plameň, vypaľovať porasty, spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch.

Rešpektujte všetky platné zákazy a odporúčania

Zároveň vlastníci, správcovia, užívatelia alebo obhospodarovatelia lesov a lesných pozemkov, sú v súvislosti s ochranou lesa pred požiarom povinní zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, predovšetkým v dňoch pracovného pokoja a v mimopracovnom čase, podľa vypracovaného časového harmonogramu. 

Takisto je dôležité, aby každý, kto chce ísť v tom čase do prírody rešpektoval a brať na vedomie zákazy a odporúčania, ktoré v súčasnosti platia v lesoch, na lúkach a iných trávnatých a prírodných plochách a sú uvedené na značkách umiestnených na viditeľných miestach. Pri nerešpektovaní týchto zákazov môžu hasiči uložiť fyzickej osobe pokutu do 331 eur a právnickej osobe až do výšky 16 596 eur. Vyhlásenie „Času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na pozemkoch s porastom, a na lesných pozemkoch" platí v Košiciach až do odvolania.